Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Herceg Novi i Višegrad sarađivaće u kulturi, umjetnosti, sportu i privredi

Herceg Novi i Višegrad sarađivaće u kulturi, umjetnosti, sportu i privredi

8C58BFFE-E9EC-47C1-BB7D-52CBF11C2230

Tradicionalno prijateljski odnosi Herceg Novog i Višegrada, njihova bliskost u oblasti kulture i stvaralaštva, doveli su do sporazuma o saradnji kojeg su sinoć u Kući Iva Andrića potpisali  predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurđević.

 

U oba grada značajan dio života i stvaralaštva proveo je nobelovac Ivo Andrić, zbog čega je sporazum simbolično potpisan u njegovoj kući na Toploj, neposredno prije ponovnog otvaranja, a u godini kada grad obilježava 300 godina od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče Opštine Herceg Novi.

Načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurđević , naglasio je da sporazum predstavlja “novi korak u budućnost” za oba grada.

–  On će pojačati saradnju na svim nivoima: kulturi, umjetnosti, sportu, turizmu, pa čak i privredi. Dok smo mi na ovim mjestima ovaj sporazum će da živi punim kapacitetom i diše punim plućima – poručio je on.

Prije čina potipisvanja delegacije Opština Herceg Novi i Višegrad imali su razgovor u zgradi Opštine, gdje je dogovorena saradnja, kazao je Stevan Katić.

– Tu smo da nastavimo i produbljujemo saradnju kako to i zaslužuju gradovi gdje je nobelvac živio, kao dijete u Višegradu, a kasnije, kao ostvarena ličnost ovdje u Herceg Novom – istakao je Katić.

Po njegovim riječima, Herceg Novi se konačno odužuje jednom nobelovcu, revitalizacijiom njegove kuće, koja će u narednim godima služiti kao sjećanje na njega.

radiojadran.com

Check Also

BBCE2E8C-2983-4113-B890-13A752ABE010

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje

  Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske raspisuje javni poziv za podnošenje zahtjeva …

Powered by Master Media (TM)