Breaking News
Home / Zanimljivosti / Herbarium – Đumbir

Herbarium – Đumbir

Herbarium - Đumbir

Herbarium - Đumbir

Nazivi biljke

Familija: Zingiberaceae
Narodni: Đumbir
Latinski: Zingiber officinale
Ljekarski: Rhizoma zingiberis
Engleski: Ginger
Njemački: Ingwer
Talijanski: Zenzero
Francuski: Le gingembre

Nalazište:

Potječe iz tropske Azije, od Indije do Japana, a ima ga i u zapadnoj i Južnoj Americi. Kod nas se uzgaja kao začin u vrtovima.

Opis:

Cjevasta stabljika visoka je 3-4 stope. Kopljasti listovi sjede na njoj bez peteljke. Na donjoj su strani mekano dlakavi. Trozuba čaška obuhvata kratku, cjevastu cvjetnu krunu s trodjelnom mesnatom čahurom. Korijen je čvorast rizom, sličan šaki s nepravilnim, kvrgastim prstima, nešto spljoštenim. Jednogodišnji ogranci 3-6 cm dugih i 1-2 cm debelih niti leže svi u istoj ravnini. Izvana, neoljušteni, sive su boje, a iznutra, oljušteni, bijele, glatki su, tvrdi, na prijelomu zrnati, s nježnim, rijetkim vlaknima. Cvjetovi su bljedozutozelenkasti s tri lista crno-purpurnocrvenog kruništa.

Sadrži:

Škrob, sluz, 0,25-3% etarskog ulja, 5-8% smole, gingerola, zingiberena, cineola, bomeola, citrola, d-kamfena, beta-felandrena i sesquiterpena. Aroma potječe od terpena, a ljutina od oleorezina gingerola, uljaste, guste tekućine Ijuta okusa, bez mirisa.

Bere se:

Cvate u rujnu. Suši se u sjeni, pri čemu korijen postane siv. Okus je začinski i ponešto ljut

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Osim kao začin, upotrebljava se i kao korigens mirisa i okusa kod nekih lijekova neugodna mirisa i okusa. Zbog ljutine malo grije, te u manjoj količini pospješuje probavu i jaca želudac, otvara apetit, a djeluje i kao karminativum. Najčešće se upotrebljava kao tinktura. Protiv bolova u želucu i donjem trbuhu, te protiv nadimanja pomaže kad se 2-3 puta dnevno poslije jela uzme po 1 kavska žličica vina u kome se 14 dana močio đumbir s nešto malo kumina.

Ako se u 250 g konjaka namoči 10 g đumbira, po 5 g kamfora, vrlo otrovne biljke žavornjaka (Staphisagria, odnosno Delphinium consolida) i koliko medu tri prsta stane: rutice (Rutae graveolens), gaveza (Symphytum officinale) i vidaca (Euphrasia officinalis), pa se to ostavi 14 dana na suncu, ili 24 dana uz toplu pec, zatim procijedi i spremi u boce, dobije se tinktura koja jača oči i popravlja vid, te, kažu, i naočale postaju suvišne. Jagodica prsta namoči se u tinkturu i njome namaže gornjja vjeđa izvana, kod zatvorena oka, ujutro i navečer.

narodnilijek.com

Check Also

3f4808b525a42a0bb340252b3c0de1d3_XL

Hortenzija – sadnja, nega, orezivanje

Višegodišnja biljka aristokratsko upadljivih, krupnih i lepih cvetova koji tokom leta prosto dominiraju prostorom i …

Powered by Master Media (TM)