Breaking News
Home / Zanimljivosti / Zdravlje / Hemofarm: U apotekama zamena za ranitidin, pacijenti ne treba da brinu

Hemofarm: U apotekama zamena za ranitidin, pacijenti ne treba da brinu

ranitidin_620x0

 

Kompanija “Hemofarm” je danas saopštila da su pacijenti u Srbiji, koji su koristili lek “ranitidin”, povučen iz prodaje, nepotrebno uznemireni, jer nije zabeležena ni jedna neželjena reakcija na taj lek, a u apotekama je već dostupna i odgovarajuća zamena.
“Informacija u javnosti, povodom privremenog povlačenja određenih serija lekova ‘ranitidin’ i ‘ranisan’ zbog dodatne provere čistoće supstance, nepotrebno je uznemirila pacijente”, rekao je gastroenterolog s Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije Srđan Đuranović, saopštio je Hemofarm.

 

 

Po njegovim rečima, to je samo potvrda dodatne sigurnosti za pacijenta i pune odgovornosti proizvođača.

“Pacijentima je obezbeđena adekvatna zamena leka”, kazao je Đuranović i naveo “famotidin” koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu.

Taj lek je u komercijalnoj upotrebi u svetu više od 35 godina, a klinička iskustva s tim lekom su dobra i “slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja”.

Lek “famotidin” u obliku tableta se može dobiti samo uz recept lekara.

 

 

“Efikasnost i bezbednost ovog leka pružaju sigurnost i lekaru i pacijentu. Dakle, pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu”, rekao je Đuranović.

Hemofarm je 30. septembra saopštio da je “iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja”, doneo odluku o “dobrovoljnom, preventivnom” povlačenju svih serija leka “ranitidin” sa tržišta.

Prethodno je Evropska agencija za lekove upozorila da su u supstanci tog leka ranitidin-hidrohlorid, otkrivene nečistoće pod nazivom “N-nitrozodimetilamin” (NDMA).

Beta

Check Also

3440_london-ap_f

DESET NAJČEŠĆIH PITANjA O KORONI: Ovo su odgovori – Smemo li u lift, bazen, kako naterati dete da nosi masku…

    Ljudi su uplašeni i zabrinuti, dok virus gotovo svakodnevno demantuje ono što smo …

Powered by Master Media (TM)