Breaking News
Home / Zanimljivosti / Zdravlje / GRIP PRIJETI DOK KORONA DIVLJA Stručnjaci se plaše sudara OVA DVA VIRUSA

GRIP PRIJETI DOK KORONA DIVLJA Stručnjaci se plaše sudara OVA DVA VIRUSA

 

korona-belgija-2-872x610

 

Svakog momenta u Srbiji bi trebalo da se registruje i virus gripa, a kako je rečeno u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, on još laboratorijski nije potvrđen u Srbiji, a registruje se nizak intenzitet aktivnosti bolesti koje su slične njemu.

U  sezoni 2020/2021 u  Srbiji do sada nije laboratorijski potvrđen virus gripa odnosno nije dokazana infekcija virusom gripa. Registruje se nizak intezitet aktivnosti virusa gripa, odnosno oboljenja sličnih njemu, što je uobičajeno za ovaj period godine – rečeno je za Telegraf u Institutu “Batut” .

Virus gripa, obično se u Srbiji  laboratorijski potvrđuje u decembru mjesecu, piše Telegraf.

 

 

 

Prema Izvještaju “Batuta”, u  45. izveštajnoj nedjelji 2 do 8. novembra u Srbiji je, prema populacionom nadzoru zabilježeno 6.403 slučaja oboljenja sličnih gripu sa incidencijom od 88,21.

– Najviša uzrasno-specifična stopa od 132,44 beleži se u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine – navodi se u izvještaju “Batuta”.

Naime, u uzrastu do 4 godine bilo je 127 onih koji su imali oboljenja koja su slična gripu. U uzrastu od 5 do 14 je bilo 236, među onima koji su starosti od 15 do 29 – 150. Od 30 do 64 godine bilo je  94 ovakva slučaja, dok je 39 osoba imalo oboljenja slična gripu starosti od  65 godina, pa naviše.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je jutros govoreći o tome da je racionalno da škole zbog korona virusa pređu na onlajn rekao i da škole moramo štititi i od gripa, jer su one motor za prenošenje gripa.

– Škole su mjesto, motor za širenje gripa, za razliku od kovida. Kovid iz porodica ulazi u škole, a grip iz škola ulazi u porodice – kazao je dr Kon.

srpskainfo.com

 

Check Also

20201212173803_343261

Tokom zime, preporučljivo je unositi što više vitmina, kako bismo se zaštili od prehlada i virusa

    Pored raznolike hrane, koja je veoma česta u zimskom periodu, potrebno je imunitet …

Powered by Master Media (TM)