Breaking News
Home / Susjedne opštine / Bajina Bašta / Gradi se prvi Muzej ćirilice – u blizini velike srpske svetinje ponovo će biti ispisana istorija

Gradi se prvi Muzej ćirilice – u blizini velike srpske svetinje ponovo će biti ispisana istorija

721284159625ac2f4d5170180299899_v4_big

 

Kad su Turci po Srbiji uzimali danak, palili manastire i uništavali sve što je srpsko, u gustoj šumi, u skitu Svetog Đorđa i manastiru Rača, monasi su prepisivali crkvene knjige. Račanska prepisivačka škola formirana je u drugoj polovini 17. veka i 1642. godine pojavljuje se prvi rukopis Kirijaka Račanina.

Svaka prepisana knjiga tada je pomagala održavanje bogosluženja, a ono je zatim držalo srpski narod na okupu. Račani su prvi koji prepisuju narodnim jezikom, a Gavril Stefanović Venclović prvi je koji razlikuje slova č, đ i ć skoro sto godina pre Vuka Karadžića. Zato i ne treba da čudi što će upravo u Rači nići jedinstven objekat u Srbiji, nazvan Muzej ćirilice.

 

“Za Muzej ćirilice smo izabrali zgradu stare škole koja se nalazi na putu ka čuvenom manastiru Rača. Ona je odavno bez đaka, a građevina je takva da je jako pogodna za pretvaranje u muzejske namene. Planiramo da tu bude stalna postavka o istorijatu ćirilice i značaju Račanske prepisivačke škole. Biće organizovane radionice i programi za posetioce koji bi podstakli dodatne aktivnosti u istraživanju srpskog jezika i pisma”, rekao je za RINU Siniša Spasojević, osnivač i oranizator “Ćirlične baštine”.

 

IZVOR: RINA

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

073877

SPC proslavlja Mladence

    Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastijskih …

Powered by Master Media (TM)