Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Građani BiH mogu u Hrvatsku uz negativan PCR test

Građani BiH mogu u Hrvatsku uz negativan PCR test

20200711082429_609862

 

Hrvatska je od ponoći uvela obaveznu samoizolaciju ili testiranje na virus korona za građane BiH i Srbije, a te mjere ne odnose se na osobe s dvojnim državljanstvom, za razliku od jučerašnje informacije da građani BiH u Hrvatsku mogu ući ako provedu obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju.

 

Portal radiosarajevo.ba saznaje da je Graničnoj policiji BiH dostavljen mail u kojem se navodi da osobe iz trećih zemalja koje ulaze u Hrvatsku iz turističkih ili drugih razloga, te one koje putuju zbog školovanja, mogu ući u zemlju bez obaveze samoizolacije, ali uz pokazan negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati, odnosno, uz obavezu 14-dnevnog karantina ako nemaju negativan nalaz.

To je potvrdio i Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

“Tačno je. U Hrvatsku se sa pasošem BiH može ući i sa negativnim PCR testom. On ne smije biti stariji od dva dana, odnosno 48 sati”,  potvrdio je Hofman za radiosarajevo.ba.

To se odnosi na odluku kojom građani BiH mogu ulaziti u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, ali samo iz opravdanog razloga (potvrda za turizam i poslovno, tranzit itd.).

 

 

“Ovo je, ipak, olakšavajuća okolnost, jer vjerujemo da će mnogi građani BiH iskoristiti ovu mogućnost”, dodao je Hofman.

Te obaveze oslobođeni su zdravstveni i prekogranični radnici, prevoznici i diplomate, policijski službenici, te pripadnici Civilne zaštite, međunarodnih organizacija i vojnog osoblja.

Za putnike u tranzitu, granična policija će, nakon što im odobri ulazak, provjeriti jesi li napustili Hrvatsku u roku od 12 sati.

 

nezavisne.com

Check Also

5F45B6B7-EF8F-49B5-9A08-F96BF4081CB9

Višegrad : 3 nova slučaja korona virusa, 8 iz Foče, 3 iz Novog Goražda, 2 iz Rogatice, 2 iz Rudog

  Četiri osobe zaražene virusom korona su preminule za posljednja 24 sata u Republici Srpskoj, …

Powered by Master Media (TM)