Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Foča: “Stara Hercegovina” oaza lokalnih umjetnika

Foča: “Stara Hercegovina” oaza lokalnih umjetnika

132897
Muzej “Stara Hercegovina” u Foči, otvaranjem izložbe slika umjetnika iz Istočnog Sarajeva, Rogatice i Višegrada, počeo je ovogodišnji ciklus galerijskih kulturnih događanja. Publika ima priliku da se upozna sa zanimljivim motivima i tehnikama klasicizma, eskpresionizma i apstrakcije u izloženim djelima.

Na eksponatima istočno-sarajevskog slikara Borka Močevića, može se vidjeti dostignuće stvaralačkog sazrijevanja. To je izrazio i kroz dva elementa predstavljena na slikama, muziku i golubove. Boje, tehnika i izraz su povodi da se gledanjem uspostavi dijalog sa slikom, ocjena je kritike. Poezija i slikarstvo su i na slikama Danijele Novaković iz Rogatice. Portreti rađeni u mladosti stavljeni su na uvid javnosti, što je prilika, kaže autorka, za lično i kolektivno preispitivanje.

 

 

– Ova grupa portreta se razlikuje što su akteri sami pozirali. Mislim da se u zadnje vrijeme sve više dešava da ne možete naći modela da pozira, sve se više koriste fotografije i skice, tako da se to primijenilo u posmatranju – ističe Danijela Novaković, koautorka izložbe.

Za Slavka Tuševljaka iz Višegrada umjetničko odrastanje uz učitelja koji je bio posvećen ustaljenom likovnom izražaju bilo je presudno da i on na platnima trajno utiskuje vrijeme i događaje.

– Јa sam posevećen dosta klasičnoj umjetnosti. Najvećim dijelom to su neki Andrićevi motivi iz njegovog romana poput Lotike. To je to s čim se ja bavim zadnjih godina – priča Slavko Tuševljak, koautor izložbe.

 

U Muzeju “Stara Hercegovina” ističu značaj okupljanja i vizuelizacije umjetnosti iz raznih krajeva.

– Meni kao rukovodiocu ustanove je izuzetno drago što smo ostvarili saradanju i sa umjetnicima iz okolnih opština i Republike Srpske, kao i Srbije i Crne Gore – napominje Snežana Kunarac, direktor Muzeja „Stara Hercegovina“ Foča.

Izložba je jedan od sadržaja januarskih duhovnih i kulturnih svečanosti koja u Foči ostaje do kraja mjeseca.

rtrs

Check Also

20190216213605-278938

Poslodavci u Srpskoj vape za zanatlijama

      Poslodavci vape za zanatlijama. Traže se obućari, monteri, instalateri. Sudeći prema interesu, …

Powered by Master Media (TM)