Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / Foča: Otvorena laboratorija za dijagnostiku virusa korona 

Foča: Otvorena laboratorija za dijagnostiku virusa korona 

2AC2D055-0AAD-44C7-B94E-277674AB12A5

U Univerzitetskoj bolnici Foča ozvaničen je rad Laboratorije za virusologiju, u kojoj će se obavljati testiranje na virus korona. Otvorena je renovirana i, savremenom dijagnostikom, opremljena poliklinika, sa specijalističkim ambulantama. Najavljena su i nova ulaganja.

Laboratorija za virusologiju opremljena je najsavremenijom opremom. Vlada je obezbijedila Pi-si-ar aparat, a udruženja povrtara i mljekara pomogla nabavku dodatne opreme. Testiranje na virus korona znatno će poboljšati njegovo suzbijanje i u ovom dijelu Srpske.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– Najsavremenije metode visoke specifičnosti što podrazumijeva visoku tačnost, odnosno da se u rezultat teško može sumnjati – rekla je Ružica Lukić načelnica Službe za medicinsku mikrobiologiju.

Pacijentima je u novoopremljenoj poliklinici na raspolaganju više od dvadeset ambulanti, za šta je utrošeno više od dva miliona maraka. Opremanje bolnice se nastavlja.

 

– Mi sada završavamo za mjesec dana objekat onkologije, obezbjeđena je i sva oprema. Nakon toga ulazimo i u opremanje angio bloka i mi očekujemo da počnemo sa složenim zahvatima na jesen – istakao je Radmil Marić direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Ocijenjeno je da je bolnica uspješno odgovorila u epidemiji virusa korona. Univerzitetska bolnica je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta u Foči, na kojem studira više od 3.000 studenata. Daljim opremanjem, stvaraju se uslovi za izvođenje najsloženijih medicinskih zahvata.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik podsjetio je i da uskoro počinje gradnja nove bolnice u Doboju, a da je za rekonstrukciju bolnice u Zvorniku izdvojeno 26 miliona maraka.
– Ići će i rekonstrukcije bolnica u Prijedoru, Gradišci i Trebinju. Ostaje nam da poboljšamo standard što se tiče opreme i zaposlenih. Sada se vidjelo koliko je važno imati stabilan medicinski sektor i ja sam zahvalan svim zdravstvenim radnicima – naveo je Dodik.

Radovi u Foči finansiraju se iz projekta modernizacije Univerzitetske bolnice, za šta je Vlada obezbijedila 16.300.000 maraka.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– U narednom periodu bićemo u mogućnosti da sprovodimo i opremanje, da imamo jak poliklinički dio, urgentnu medicinu i endoskopsku hirurgiju, što je osnov za njihovo dalje bolje funkcionisanje – istakao je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Iz Opštine najavljuju uređenje prilaznog puta poliklinici i fakultetu.

– Tako da ćemo mi ovom velikom investicijom koja će negdje premašiti 460 hiljada maraka završiti dobar posao, ne samo za naše građane nego i zdravstveni sistem u cjelini – rekao je Radisav Mašić načelnik opštine Foča.

U Univerzitetskoj bolnici Foča godišnje se liječi više od 13 hiljada pacijenata iz svih krajeva Srpske, Federacije i susjednih zemalja.

Rtrs

Check Also

aroma

OBAVJEŠTENJE : “Aroma d.o.o.” Rogatica

  Poštovani putnici, obavještavamo Vas da Aroma d.o.o. ponovo uspostavlja svoju međunarodnu autobusku liniju na …

Powered by Master Media (TM)