Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / Foča: Okrugli sto o borbi protiv nasilja nad djecom

Foča: Okrugli sto o borbi protiv nasilja nad djecom

102988
U prošloj godini u Srpskoj je evidentirano 600 djece žrtava različitih oblika nasilja, među kojima su najčešće djeca do deset godina. Posebno zabrinjava što je povećan broj djece do četiri godine koja preživljavaju zlostavljanje – čulo se na Okruglom stolu u Foči posvećenom zaštiti prava i borbi protiv nasilja nad djecom.

Za više od godinu i po, otkako je u Foči formiran Centar za podršku djeci žrtvama nasilja i zlostavljanja, zabilježen je 41 slučaj, od kojih je većina procesuirana. Stručnjaci su kod djece utvrdili seksualna zlostavljanja, fizičko i psihičko nasilje koje uglavnom provode članovi porodice, rođaci, komšije, nerijetko i vršnjaci.

“U zadnje vrijeme imamo puno vršnjačkog nasilja, nasilja preko interneta. Nažalost, imamo pet do šest slučajeva seksulanog zlostavljanja što je stravično i tragično”, istakao je Dejan Bokonjić, načelnik Centra za majku i dijete Univerzitetske bolnice Foča.

Iako je u Srpskoj prije pet godina potpisan Porotokol o postupanju između ministarstva unutrašnjih poslova, zdravstva,porodice i prosvjete, evidentni su primjeri da se na vrijeme ne prepoznaju žrtve zlostavljanja koje ostaju bez psiho-socijalne podrške – istaknuto je u Foči.

“Bez obzira da li senasilje nad djecom vrši u obrazovnom sistemu, u porodici, na ulici, mora postojati multidisciplanarn pristup u svakom slučaju na osnovu kojih odredite mjere podrške”, rekla je Nada Grahovac, ombudsman za djecu Srpske.

Јasmina Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta Srpske istakla je da je zadatak svih institucija i službi koje su u ingerenciji ovih ministarstva, da vode računa o tome da nasilja nad djecom bude što manje.

Fočanski centar i Medicinski fakultet uskoro će početi sa edukacijom ljekara, pedagoga, nastavnika i socijalnih radnika kako bi se na vrijeme uočili problemi kod djece radi zaštite i liječenja.

rtrs

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

mup

Saobraćajna nezgoda sa teškim tjelesnim povredama

Na magistralnom putu M20 Foča – Goražde, u mjestu Handići, opština Foča, 30.11.2017.godina, oko 10,00 …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)