Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / Foča novi centar za operaciju deformiteta kostiju lica i vilice

Foča novi centar za operaciju deformiteta kostiju lica i vilice

125606
Iz Univerzitetske bolnice u Foči dobre vijesti – svi pacijenti koji pate od deformiteta kostiju lica i vilice više neće morati na operaciju u Beograd. Hirurzi, ističu, uz funkcionalni, značaj je i u estetskom izgledu lica. Neki, nakon operacije, moraju mijenjati forografiju u ličnoj karti i pasošu.

Devetnaestogodišnja Fočanka Željana Todorović riješila se muke. Urođeni deformitet donje vilice otežavao joj je život. Polako se privikava na normalno funkcionisanje vilica.

Pacijentima je za liječenje i operaciju potrebna uputnica porodičnog ljekara. Fočanski tim složen zahvat je izveo uz konsultacije sa eminentnim maksilofacijalnim hirurgom Nebojšom Јovićem. Zahtjevne su i pripreme koje traju više godina.

“Operacija se radi tako što se polomi gornja i donja vilica i onda se sve uklapa na način da se uradi pravilan zagrižaj gornje i donje vilice”, pojašnjava Nebojša Јović, profesor maksilofacijalne hirurgije VMA u Beogradu.

“Zahvat se radi intraoralnim pristupom. Sve se vrši kroz usnu šupljinu, nema rezova spolja, ne vide se ožiljci, samo je hirurzima kompleksniji način rada”, naglašava Miroslav Obrenović, načelnik Odjeljenja maksilofacijalne i oralne hirurgije Univerzitetske bolnice Foča.

Iz ove bolnice za pacijente od sepembra najavljuju veliko pospremanje stare opreme i instaliranje nove.

“Svakako radi se o nabavci svih dijagnostičkih i terapijskih aparata za liječenje, i tri nove operacione sale”, kaže Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Novac za unutrašnje opremanje od 15 miliona KM obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Check Also

68576903 (1)

Rasvetljeno krivično djelo Razbojništvo počinjeno nad sirijskim državljanima

Policijski službenici Policijske uprave Foča su nakon preduzetih kriminalističkih mjera i radnji iz svoje nadležnosti …

Powered by Master Media (TM)