Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / Foča: Izložba Elizabet Hjuz-Јovanović “Priče iz duše”

Foča: Izložba Elizabet Hjuz-Јovanović “Priče iz duše”

123214
Izložba umjetničkih radova pod nazivom “Priče iz duše” autorke Elizabet Hjuz-Јovanović, otvorena je u galeriji Muzeja stare Hercegovine u Foči.

Pred publikom su se našli radovi koji su mješavina slika, crteža i ručno rađene štampe, a povezuje ih istraživanje unutrašnjih emocija i načina na koje one mogu biti vizuelno prikazane.

Prema autorkinim riječima, “Priče iz duše” su izložba, ne samo vizuelne umjetnosti, nego i alegorijskih priča.

– Svaki rad je minijaturna pozorišna scena kroz koju se istražuju unutrašnja borba, društvene frustracije i lična razmišljanja. Nadrealističke kompozicije, realizam i narodna umjetnost se prepliću i stvaraju vinjete koje zaviruju u dušu umjetnika i posmatrača – kazala je Hjuz-Јovanović. Ona je internacionalna umjetnica, pravoslavna je Amerikanka iz Masačusetsa. Od prošle godine živi i stvara u Foči, usvajajući običaje i način života. Svoje radove izlagala je u Njujorku, Pensilvaniji, Koloradu i Čikagu.

– Inspiraciju crpim najviše iz narodne umjetnosti Rusije, Ukrajine, Srbije, Turske. Moji radovi su kolaž raznoraznih misli, a pravac kome pripadaju mogao bi se nazvati nadrealističkim pristupom narodnoj umjetnosti. Dosta vremena provodim u etnografskim muzejima proučavajući drvenu rezbariju, ukrase i šare na tekstilu, narodnim nošnjama i tkaninama koji nose dosta emocija – rekla je Hjuz- Јovanović.

Izložba će biti otvorena do 13. jula.

Glas Srpske

Check Also

Foca-Drinska-avantura-zavrsava-se-na-Akva-parku-Usce-na-uscu-Cehotine-u-Drinu

Foča: “Pavgord” nastavio gradnju bez odobrenja

Preduzeće “Pavgord” d.o.o Foča na objektu bivše robne kuće, tržnog centra u centru Foče, nastavlja …

Powered by Master Media (TM)