Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / EU odlučila – granice zatvorene do 15. juna

EU odlučila – granice zatvorene do 15. juna

 

7E2023C3-5AC7-4CAD-85FC-1BC810A414F8

Evropska komisija pozvala je zemlje EU i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primjenjuje se na spoljnim granicama EU obuhvatajući i zemlje Šengena koje su van EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska).

 

Iz Komisje poručuju da je bez obzira na prvobitne korake država članica EU ka popuštanju mjera protiv kovid -19, “situacija i dalje krhka kako u Evropi tako i širom svijeta”.

Komesarka za unutrašnje poslove llva Јohanson ponavlja da je neophodan koordinisan i postepeni pristup za funkcionisanje šengenskog bezviznog prostora.

– Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće da se postepeno ukinu prije nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i obezbijedimo pristup građanima koji ne dolaze iz EU – poručila je komesarka Јohanson.

Komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje virusa korona.

“Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svijetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mjere ukidaju u različitim fazama”, rekao je Šinas.

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocjenjuju da djelovanje na spoljnim granicama može biti djelotvorno samo ako ga sprovode sve države EU i šengenske države na svim granicama.

Evropska komisija je u okviru mjera za zaustavljanje širenja COVID-19 16. marta prvi put pozvala članice EU i šengen zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mjera produžena je 8. aprila na dodatnih 30 dana.

Tanjug

Check Also

9AB56B07-505C-4655-9802-EAA2CE2A0A13

Produžen rok za upis na Policijsku akademiju Banjaluka

Odlukom ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je produžen rok za prijem dokumenata za upis …

Powered by Master Media (TM)