Breaking News
Home / Srbija / Drugo kolo Kritičkog izdanja dela Ive Andrića

Drugo kolo Kritičkog izdanja dela Ive Andrića

Ivo-Andrich

 

Drugo kolo Kritičkog izdanja dela Ive Andrića, u pet knjiga, koje obuhvata pripovetke koje pisac nije uvrstio u zbirke, one koje su nastajale posle 1960. godine kada je objavljena poslednja zbirka, kao i one koje su ostale u rukopisu, predstavljeno je u Zadužbini Ive Andrića, preneo je Tanjug.

Šestu knjigu čine kritički priređene pripovetke, nastale od 1914. do 1941. godine (priredio Milan Aleksić), sedmu knjigu pripovetke nastale od 1946. do 1948 (priredila Zorica Nestorović), a osmu knjigu (priredio Milan Potrebić) i devetu (priredile Livija Ekmečić, Marija Blagojević i Zorica Nestorović) pripovetke nastale od 1949. do 1960, dok su u desetoj knjizi kritički priređene pripovetke nastale od 1961. do 1975. (priredila Milica Ćuković).

 

 

Rukovodilac projekta i urednik Zorica Nestorović kaže da je korpus odabran za Drugo kolo specifičan po tome što obuhvata pripovetke koje su objavljene samo u periodici, zatim pripovetke koje su objavljene u periodici i izvorima iz piščevih pripovedaka, potom pripovetke objavljene u periodici, izvorima i sabranim delima i, na kraju, one koje su ostale u rukopisu.

Prethodno, u okviru Prvog kola, objavljenog 2017. godine, našle su se kritički obrađene pripovetke iz zbirki koje je Andrić sam priredio i objavio.

Rezultat ta dva kola, prema rečima Nestorovićeve, višestruk je, jer su prvi put ustanovljeni osnovni tekstovi Andrićevih pripovedaka, prvi put raščitani rukopisi Andrićevih pripovedaka i upoređeni sa osnovnim tekstom i sve razlike popisane i objavljene sve, u ovom trenutku, postojeće verzije pripovedaka.

Nestorovićeva je istakla da su prvi put upoređeni svi tekstovi jedne pripovetke, bilo u rukopisu bilo štampani, pregledane sve Andrićeve beležnice, popisane i u tabelarnom pregledu donete sve marginalije sa stranica na kojima se u Andrićevim ličnim primercima nalazi tekst pripovedaka koje su kritički priređene i u rečnik manje poznatih ili nepoznatih reči uneta objašnjenja reči koje je uradio sam Andrić.

Akademik Miro Vuksanović, predsednik Uređivačkog odbora i predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića, rekao je da je cilj objavljenih kola da se ispiše celovita istorija svake Andrićeve pripovetke, „književnog žanra u koji je srpski nobelovac imao najviše poverenja”, i da se utvrdi kanonski tekst svake od njih.

 

 

Vuksanović je konstatovao da su kritička izdanja srpskih pisaca raritetna pojava i da je objavljivanje Kritičkog izdanja dela Ive Andrića poduhvat od nacionalnog značaja. „Ovakvi poslovi su retki zato što su teški. Traže znanje, pažnju nad pažnjama, strpljivost, napor i punu odanost. Sve je to Andrić zaslužio i sve to su mu priređivači kritičkog izdanja njegovih pripovedaka nesebično dali”, istakao je Vuksanović.

 

politika.rs

Check Also

945BFA58-8560-4182-94BC-9B93258CA95A

Vidovdan: Najvažniji datum u srpskoj istoriji (FOTO/VIDEO)

  Od Kosovske bitke 1389. godine, preko Sarajevskog atentata 1914, Rezolucije Informbiroa 1948. Miloševićevog uzleta …

Powered by Master Media (TM)