Breaking News
Home / Zanimljivosti / Auto-moto / Drugi par očiju: novi KIA Sorento sa novim digitalnim ekranom otklanja vozačeve mrtve uglove

Drugi par očiju: novi KIA Sorento sa novim digitalnim ekranom otklanja vozačeve mrtve uglove

20518545835eb574545abc4033937923_v4_big

 

KIA će kod novog Sorenta predstaviti tehnologiju BVM (Blind-Spot View Monitor).

Sorento je prva Kia u Evropi, koja će dobiti ovaj napredni sistem asistencije. To će biti tek jedna od mnogih funkcija koje omogućava novi potpuno digitalni 12,3-inčni ‘Supervision’ ekran na instrument tabli. BVM poboljšava vozačevu preglednost nazad na obe strane vozila tokom vožnje na autoputu i povezan je sa migavcima.

Video visoke rezolucije se prikazuje na levoj i desnoj strani TFT-LCD instrument table, kada vozač uključi migavac i u njegovom mrtvom uglu se sakriva vozilo.

 

 

Photo: KIA
Photo: KIA

Video mrtvog ugla odmah zauzima mesto na ekranu merača brzine ili brojača pređenih kilometara (ili merača hibridnog sistema kod hibridnih varijanti Sorenta), dok ujedno još uvek prikazuje trenutnu brzinu vozila.

Video se prikazuje pomoću dve širokougaone kamere visoke rezolucije, koje se nalaze u kućištima bočnih ogledala. Kamere omogućavaju širi ugao prikaza od samih ogledala nudeći vozaču mnogo bolji prikaz vozila iza njega.

 

 

KIA BVM tehnologija će biti raspoloživa kupcima Sorenta u Evropi kao deo paketa u kojem je prikaz događanja oko vozila (Surround View Monitor) i sistem asistencije PCA za sprečavanje sudara prilikom parkiranja (Parking Collision-Avoidance Assist), kao i audio sistem Bose Performance Series.

Taj paket će evropskim kupcima biti raspoloživ u vozilima opremljenim sa funkcijom BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Sistem BCA pomaže vozačima kod izbegavanja sudara sa vozilima iz mrtvog ugla, jer deluje kada prepozna približavanje sudara.

 

 

Photo: KIA
Photo: KIA

KIA ‘Supervision’ digitalni merači su namenjeni pružanju informacija vozačima koliko je moguće jasno. Sa ekranom visoke rezolucije (1920×720 piksela) digitalni merači zamenjuju uobičajeni merač brzine i brojač pređenih kilometara sa jedinstvenim ekranom koji prikazuje izoštreni digitalni brojčanik sa podacima o vozilu i motoru.

Multifunkcionalni ekran među meračima prikazuje navigaciona uputstva ‘turn-by-turn’, informacije audio sistema, detaljnije putne podatke, dijagnostička upozorenja, kao i ‘pop-up’ obaveštenja povezana sa različitim aktivnim tehnologijama i sistemima asistencije.

b92.net

Check Also

20200515092408_599169

Jeep Compass dobija novi 1.3 turbo-benzinac

  Jeep je predstavio verziju Compassa za 2020. koji je osim sveže motorizacije dobio i …

Powered by Master Media (TM)