Breaking News
Home / Susjedne opštine / Čajniče / DRUGI BOŽIĆNI SABOR UZ DAN REPUBLIKE SRPSKE

DRUGI BOŽIĆNI SABOR UZ DAN REPUBLIKE SRPSKE

 

IMG_1768

SRPSKI  NAROD I NJEGOVE TRADICIJE SA OBJE STRANE DRINE

 

Drugi  božićni sabor guslara Republike Srpske, koju je upriličila Opština Čajniče u saradnji sa Savezom guslara RS,  povodom 9. januara – Dana Republike Srpske sinoć je održan u sali Doma kulture „Filip Višnjić“ u Čajniču, sa početkom u 18,00 časova.

Sabor je započet minutom ćutanja za poginule borce VRS koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, a otvorio ga je  načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić, tradicionalnim pozdravom – Mir božiji Hristos se rodi – i svima poželio dobrodošlicu u  Čajniče.

“Na današnji dan rođena je Republika Srpska, i veliko mi je zadovoljstvo što se danas mi sabrasmo na ovoj svečanosti, kako bi se sjetili nejtežeg dana kada smo sa puškom u teškim momentima branili svoj narod. Odlučili smo da uz strune gusala proslavimo Dan Republike, koju smo  mi krvlju zalili braneći je, a  mogu reći da su  Čajničani    kroz istoriju dali mnogo toga za RS. Mi smo se organizovali 1990. godine a sa puškom na ovaj dan 1992. godine i Čajnička brigada je imala  preko 800 boraca“-rekao je načelnik Goran Karadžić.

On se zahvalio sekretaru Saveza guslara Milanu Nikčeviću koji je uložio trud da se  na ovaj način organizuje proslava svima jednog od najdražih praznika.

Na manifestaciji tradicije, pred publikom nastupili  su ponajbolji guslari Republike Srpske: Vitomir Arsenić,Nikola Bošković, Vojin Tepavčević, Marko Butulija, Marko Crnogorac, Ilija Rabota, Drago Pelemiš, Vaso Đondović.

Mladi dvadesetpetogodišnji guslar Marko Butulija naglašava da se ljubav prema guslama rodila spontano kada je imao samo četiri godine, te da se danas bavi profesionalno ovim zanimanjem. Stalno učestvuje  na  festivalima i posebno ga raduje što se na javnoj sceni pojavljuje sve više kvalitetnih mladih guslara.

 

Gusle su srpska tradicija i istorija, one nisu muzika nego junačka liturgija. Zahvaljujući guslama i epskoj poeziji srpski narod je stariji od svih naroda koji su svoje istorijske rane slabo pamtili.

 

U revijalnom djelu proteklo je u znaku folklora i etno muzike. Nastupili su članovi KUD-a „Izvor“ iz Čajniča,  ženska i muška pjevačka grupa.

Na kraju su se  na bini okupili svi guslari zapjevavši zajedničku pjesmu. Dio publike nije odolio pa su im se i oni pridružili u pjesmi.

G.G.

Check Also

sss-uz-drinu_620x0

Uz Drinu manje mladih

U GRADOVIMA oko Drine uočljiv je katastrofalno mali broj mladih, pokazao je preliminarni popis stanovništva. …

Powered by Master Media (TM)