Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Doprinosi za zdravstveno osiguranje od 42 do 384 KM godišnje

Doprinosi za zdravstveno osiguranje od 42 do 384 KM godišnje

125266
Nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, imaju obavezu da po osnovu Zakona o doprinosima Republike Srpske, za doprinos za zdravstveno osiguranje uplate od 42 do 384 KM godišnje, zavisno od statusa obveznika doprinosa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako navode, nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih je i najviše u Republici Srpskoj (oko 90 odsto) ne uplaćuju doprinose za PIO.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća da su po osnovu Zakona o doprinosima, definisani obveznici doprinosa (nosioci registrovanih nekomercijalnih i komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava) i propisan izračun osnovice za doprinose.

 

Ministarstvo još jednom podsjeća da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, po Zakonu o doprinosima dužni da prijave doprinose, jer je to od ove godine uslov za dobijanje podsticaja.

U slučaju kada je nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva penzioner, kako navode, propisano je da uplaćuje jedan odsto od prosječno isplaćene penzije, što je oko 3,5 KM mjesečno ili 42 KM godišnje.

U slučaju kada nosilac nekomercijalnog gazdinstva ima status zaposlenog lica on uplaćuje jedan odsto od prosječnih bruto primanja u Republici Srpskoj, što je godišnje oko 160 KM.

 

Kada nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ima status poljoprivrednika, on uplaćuje oko 32 KM mjesečno ili 384 KM godišnje.

O ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj (oko 42.500) u strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj dominiraju nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva oko 38.000 (88,85 odsto), potom komercijalna oko 4.000 (9,57 odsto), te poslovni subjekti oko 670 ili 1,57 odsto.

rtrs

Check Also

Banjaluka05-Novac-ilustracija-copy-e1550133011855

Prevaranti od starca oduzeli 3.000 KM

  Dvije za sada nepoznate osobe prevarile su Trebinjca O.Ć. (74) od koga su uzeli …

Powered by Master Media (TM)