Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kultura / DOKUMENT O VREDNOSTI JEDNOG ČOVEKA: U SKC održana tribina o knjizi Emira Kusturice posvećena Handkeu – “Vidiš li da ne vidim”

DOKUMENT O VREDNOSTI JEDNOG ČOVEKA: U SKC održana tribina o knjizi Emira Kusturice posvećena Handkeu – “Vidiš li da ne vidim”

238074_mil-8104_f

 

UMETNIK filma i filozof, angažovani intelektualac i erudita, Emir Kusturica, oprobao se kao izvrstan književni pripovedač.

Svi ti darovi nalaze se u njegovoj novoj, četvrtoj po redu knjizi, romanu i eseju, o piscu Handkeu i reditelju Kusturici, „Vidiš li da ne vidim“ (u izdanju SKZ). Upravo o ovoj knjizi i njenim motivima, juče su na tribini, u prepunoj sali Studentskog kulturnog centra, govorili autor, akademik Matija Bećković, profesor Milo Lompar i književnik Želidrag Nikčević.

-Smatrao sam da je neophodno da se napiše nešto o Handkeu što će ostati kao dokument o vrednosti ovog čoveka. Kontroverze koje nosi sa sobom nisu samo političke, već su i moralističke, ali ne u negativnom smislu, nego u onom kako se jedan čovek šetajući i pišući svoju literaturu priklonio jednom narodu koji je bio ponižen, a da to nije zaslužio – kazao je Kusturica o svom prijatelju, a sada i književnom junaku.

Bećković je napomenuo da je Kusturica ispravio nepravdu, budući da je Handke napisao nekoliko knjiga o Srbiji, ali, sve do sada, nijedan Srbin nije napisao knjigu o Hankeu. „Na to se odvažio njegov prijatelj i tako spasio čast naše pismenosti“, primetio je akademik.

Nikčević, jedan od prvih čitalaca rukopisa ove knjige, kazao je da bi se Kusturičino pisanje moglo nazvati i „specijalnom operacijom, gde je u igri mnogo više od literature“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

 

 

Check Also

20220806233332_428147

Umjetnost stvarao prema svojoj ćudi: Prije 115 godina rođen je Petar Lubarda

  Predeo Petra Lubarde je jednostavan i jasan, zato što je slikaru jasna ideja o …

Powered by Master Media (TM)