Breaking News
Home / Svijet / Dokazi nove studije: MMR vakcina nije povezana sa autizmom

Dokazi nove studije: MMR vakcina nije povezana sa autizmom

20190305122335_525996

 

Postoje jaki novi dokazi da je MMR/MPR vakcina sigurna i da nije povezana sa pojavom autizma. Nova, danska studija je urađena na uzroku od preko 650. 000 djece i nije nađena povezanost ove vakcine sa pojavom poremećaja iz autističnog spektra.

Zašto roditelji strahuju od MMR/MPR vakcine

Podsjetimo – strah da ova vakcina možda izaziva autizam je u najvećoj mjeri rezultirao nepovjerenjem u ovu, ali i druge vakcine, te smanjio procijepljenost protiv morbila, rubeole i zaušnjaka u mnogim dijelovima svijeta. Strah je proizašao kao posljedica lažirane i metodološki neispravne studije britanskog gastroenterologa Andrewa Wakefielda.

 

 

Nova, danska studija

Velika studija objavljena u ponedjeljak u “Annals of Internal Medicine” ne nalazi dokaze da vakcina koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole povećava rizik od autizma. Studija djece rođene u Danskoj jedna je od najvećih do sada.

“Studija snažno podupire da MMR vakinisanje ne povećava rizik za autizam”, pišu autori u Annals of Internal Medicine. “Vjerujemo da naši rezultati pružaju sigurnost i pružaju pouzdane podatke.”

Prvi autor studije, epidemiolog Anders Hviid iz Instituta Staten Serum u Kopenhagenu, jasno je istakao u komunikaciji sa medijima: “MMR ne uzrokuje autizam.”

U istraživanju su danski naučnici analizirali podatke prikupljene od sve djece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. godine.

UNICEF BiH

@UNICEFBiH

[VAŽNO] Postoje jaki novi dokazi da je MMR/MPR vakcina sigurna i da nije povezana sa pojavom autizma-> http://bit.ly/2ITkIBh 

Nova, danska studija je urađena na kohorti od preko 650 000 djece i nije nađena povezanost ove vakcine sa pojavom poremećaja iz autističnog spektra.

See UNICEF BiH's other Tweets

Od 657.461 djece uključene u studiju, 6.517 ima dijagnostifikovan neki oblik autizma. Međutim, nije bilo ukupnog povećanog rizika za ovaj razvojni poremećaj kod onih koji su primili MMR vakcinu u poređenju s onima koji nisu dobili ovu vakcinu, otkrili su istraživači.

Istraživači su takođe otkrili da nema povećanog rizika među djecom koja bi mogla biti neuobičajeno podložna autizmu, kao što su ona s bratom ili sestrom koji već imaju poremećaj iz autističnog spektra.

 

 

Takođe su uzeli u obzir pitanje je li bilo više slučajeva autizma među djecom koja su primila druge vakcine prije MMR vakcine.

“Nismo pronašli potvrdu hipoteze o povećanom riziku za autizam nakon vakcinacije MMR vakcinom na neselektovanoj populaciji danske djece, nikakve potvrde za hipotezu da MMR vakcina izaziva autizam u podložnim podgrupama koje karakterišu porodični i okolinski rizični faktori i nikakvu potvrdu za grupisanje slučajeva autizma u specifičnom vremenskom periodu nakon cijepljenja MMR vakcinom”, kaže se u ovom naučnom radu.

(vakcine.ba)

nezavisne.com

Check Also

svjetski-dan-Foto-RAS-arhiva

NEVJEROVATAN DAN Zašto danas treba obući RAZNOBOJNE ČARAPE i krenuti u šumu deklamujući stihove (FOTO)

  Znate li koji je danas dan? Prvi da proljeća? Ne, to je bilo juče! …

Powered by Master Media (TM)