Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Dodik sa Putinom: Saradnja u interesu RS i Rusije

Dodik sa Putinom: Saradnja u interesu RS i Rusije

20170602183124_429017

SANKT PETERBURG – Milorad Dodik, predsjednik RS, u petak je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o razvoju saradnje RS i Rusije, za koju su konstatovali da je u obostranom interesu.

Dodik i Putin sastali su se u Sankt Peterburgu u Rusiji, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma, na kojem je, uz ostalo, najavljen proces izgradnje specijalne ekonomske zone Rusije i Srbije, u kojoj bi, kako je naglasio Dodik, nesumnjivo bilo mjesta i za Republiku Srpsku.

“Ovdje smo pričali o tome ima li zastoja i kako se razvijaju projekti koje smo započeli. Razgovarali smo i o tome da smo mi u Banjaluci u okviru naše crkve pokrenuli izgradnju Ruskog pravoslavnog centra, a Putin je to sa posebnim odobravanjem prihvatio. To je bila prilika da mu kažem kako očekujemo da u nekoj fazi izgradnje i on posjeti ovaj centar”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Putin, uprkos silnim obavezama koje ima, našao prostora i vremena za sastanak na kojem je bilo govora o ovim temama zajedničke saradnje.

Kazao je da je sastanak bio prilika da zahvali predsjedniku Putinu i na kontinuiranom i konstruktivnom odnosu Ruske Federacije “na globalnom i multilateralnom planu vezano za primjenu i poštovanje međunarodnog prava”.

Dodik je, između ostalog, na forumu najavio da će u ovom ruskom megapolisu biti otvoreno i predstavništvo RS.

“U svakom slučaju, RS je ovdje poznata. Kod velikih ruskih kompanija se zna šta je Srpska i uspješna akvizicija koju smo imali s njima o tome govori. Isto tako i podrška koju imamo ovdje u Sankt Peterburgu od gospodina Georgija Poltavčenka (gubernatora Peterburga) je ozbiljna pretpostavka da RS bude ovdje još snažnije prisutna i da se pokaže na pravi način”, istakao je Dodik, dodajući da mu je posebna čast što godinama dobija poziv na forum.

Dodik je ocijenio da RS zadržava pažnju važnih ljudi u Rusiji, “što je veoma važno imajući u vidu njen politički status u Bosni i Hercegovini”.

“Nama je to veoma važno, posebno za RS koja je okružena problemima vezano za politički status u samoj BiH i poimanju drugih sa Zapada”, rekao je Dodik na marginama foruma.

On je naglasio da Rusija ne oklijeva ni da na nivou Vijeća sigurnosti UN-a uvijek iznese relevantne informacije i o tome obavijesti Vijeće, te da ne dozvoljava da se percepcija RS u Vijeću sigurnosti “poremeti zbog laži nekih visokih predstavnika”.

Govoreći o značaju Međunarodnog ekonomskog foruma, Dodik je zaključio da je riječ o smotri, prije svega, ekonomske moći Rusije.

“Rusija na globalnom planu postaje jedna od najvažnijih zemalja i nema svjetske teme u koju nije uključena. I sasvim je normalno i potrebno da RS bude ovdje”, istakao je Dodik.

Dodik se u petak susreo i sa Antoniom Guteresom, generalnim  sekretarom UN-a, kao i sa Dimitrijem Rogozinom, potpredsjednikom Vlade Rusije, sa predsjednikom Parlamenta Sankt Peterburga Vjaćeslavom Makarovim, te Sergejem Glazjovim, savjetnikom predsjednika Ruske Federacije za ekonomske poslove. Prije sastanka s Putinom Dodik je, kako je to najavljeno, trebalo da razgovara sa predstavnicima ruske državne kompanije “Zarubežnjeft”.

nezavisne.com

About admin

Check Also

038298

“Razmotriti obnavljanje Vojske Republike Srpske”

Član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da institucije Republike …

Powered by Master Media (TM)