Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Dodik sa ambasadorima i predstavnicima EU: Referendum će biti održan

Dodik sa ambasadorima i predstavnicima EU: Referendum će biti održan

079795
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se sa ambasadorima Francuske, Italije, Velike Britanije, kao i zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH, zamjenikom njemačkog ambasadora i šefom Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci.

Na sastanku je razgovarano o referendumu u Srpskoj.

Ambasadori su iznijeli zahtjev za odgađanje referenduma na šta su dobili jasan odgovor predsjednika Srpske da nema odlaganja i da će referendum biti održan.

Dodik je nakon sastanka rekao da Republika Srpska ne odustaje od referenduma i još jednom pozvao građane da 25. septembra izađu i potvrde da će 9. januar ostati Dan Republike.

– Objasnili smo da je referendum u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda, da Ustavni sud nije ukinuo 9. januar, kako to pokušavaju tumačenjem da nam nametnu, nego da je odredio da se u skladu s pravima konstitutivnosti naroda to prilagodi, taj član zakona 3b – rekao je Dodik.

Naglasio je da se to odnosi i na žalbu Bošnjaka koji ne podržavaju 9. januar.

– U tom pogledu mi smatramo da narod treba pitati da li je 9. januar Dan Republike, što je i osnovno pitanje referenduma – rekao je predsjednik Srpske.

S ambasadorima u skoro istom sastavu, nedavno se sastao i Bakir Izetbegović. Požalio se na referendum u Srpskoj i dobio uvjeravanja da “nikad niko neće podijeliti BiH”. Uslijedila su i reagovanja iz Srpske.

Sa novoimenovanim zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH Kaldunom Sinom i šefom političkog odjeljenja ove delegacije Matom Fildom sastala se i predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović. Sa ambasadorima i predstavnicima EU u popodnevnim časovima razgovaraće i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

Rtrs

Check Also

20190706112412-287851

Veće plate za 640 policajaca

  Zakon o dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, kojim je propisano povećanje …

Powered by Master Media (TM)