Breaking News
Home / Svijet / DO KRAJA GODINE Evropska komisija razmatra zabranu korištenja plastičnih kesa

DO KRAJA GODINE Evropska komisija razmatra zabranu korištenja plastičnih kesa

Kese-1

 

Evropska komisija razmatra zabranu korištenja plastičnih kesa i priprema nove zahtjeve za proizvođače.

– Želimo proširiti pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smjeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, na primjer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korištenje recikliranu plastiku – rekao je komesar EU za okolinu i okeane Virginijus Sinkevičisu u intervjuu za njemački list Die Welt.

Nova EU uredba o plastici za jednokratnu upotrebu prijeti tržištu vrijednom 10 milijardi dolara, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi plastici, ističe Bloomberg.

Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, miješalica, slamke, štapići za uši i neke posude, donesena je prošle godine.

Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje mikroplastiku u svojim proizvodima.

– Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravićemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku – rekao je Sinkevičius.

srpskainfo.com

 

Check Also

132885

Putin čestitao Kusturici rođendan

    Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je srpskom režiseru Emiru Kusturici 65. rođendan. „Sa …

Powered by Master Media (TM)