Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / DESET NOVIH LEKOVA NA RECEPT: Fond zdravstvenog osiguranja RS saopštio niz izmena značajnih za građane

DESET NOVIH LEKOVA NA RECEPT: Fond zdravstvenog osiguranja RS saopštio niz izmena značajnih za građane

181935_apotekalijekbanjaluka012_f

 

FOND zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas će finansirati još deset novih lekova koji se izdaju na recept, a proširene su i indikacije za određene lekove, poput “progesterona” (“utrogestan”) i “didrogesterona”, a sve s ciljem da i ženama koje su u postupku vantelesne oplodnje ovi lekovi budu dostupni na recept.

 

 

 

Iz Fonda je saopšteno da je izmenom koja stupa na snagu danas poboljšana dostupnost leka za obolele od cistične fibroze (“dornaza alfa rastvor za raspršivanje”), jer će se ovaj lek isporučivati u apoteke u mestu prebivališta. Na ovaj način, osiguranici, najčešće deca, više neće morati da odlaze u UKC Srpske samo da bi primili ovaj lek.

Iz Fonda su podsetili da će se od danas na listi lekova koji se izdaju na recept nalaziti više novih lekova, poput onih za osteoporozu, ulcerozni kolitis, epilepsiju, arterijsku hipertenziju, dijetetski preparat za bebe i drugi.

“To znači da će pacijenti izdvajati znatno manje novca za ove lekove, odnosno za lekove sa Liste A plaćaće samo participaciju ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, dok će za lekove sa Liste B, umesto da plaćaju punu cenu, učestvovati u troškovima u iznosu od 50 odsto”, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Srna.

Jedna od značajnih novina odnosi se dijetetski preparat, odnosno hrane za posebne medicinske namene (Neocate) koja je potrebna bebama do navršenih 12 meseci, koje su alergične na proteine kravljeg mleka i imaju višestruku intoleranciju na proteine hrane.

 

 

 

TERAPIJA

Kada je u pitanju Lista B, uvršteno je šest novih lekova, a između ostalih, “mesalazingastrorezistentne granule” za lečenje akutnih epizoda i održavanje remisije ulceroznog kolitisa. Na ovu listu uvršteni su i lekovi koji se koriste u lečenju arterijske hipertenzije i to enalapril, lerkanidipin, amlodipin, valsartan i amlodipin, hidrohlorotijazid, valsartan.

novosti.rs

Check Also

foto: fb/Radio Stanica Vgd

Maturanti Srednjoškolskog centra “Ivo Andrić” iz Višegrada su, uz pjesmu i trubače, na ulicama Višegrada i Andrićgrada obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja

  Maturanti u Srpskoj kraj škole proslavili uz trubače Maturanti u Republici Srpskoj su uz …

Powered by Master Media (TM)