Breaking News
Home / Zanimljivosti / Deset miliona Toyota Land Cruisera

Deset miliona Toyota Land Cruisera

Toyota BJ iz 1951. godineToyota Land Cruiser V8 iz 2008. godine

 

Toyotin model s najdužim stažom na tržištu počeo je da se prodaje daleke 1951. godine i značajno je doprineo rastu poverenja u japanski brend koji je već decenijama sinonim za kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost

 

Toyota Motor Corporation (Toyota) nedavno je objavila da je ukupna svetska prodaja svih serija2 Land Cruisera premašila 10 miliona vozila. Land Cruiser je najduže prodavani Toyotin automobil (model Crown je predstavljen 1955., a Corolla 1966. godine). Pušten je u prodaju 1. avgusta 1951. godine, kao Toyota „Jeep BJ“ i njegova proizvodnja traje već 68 godina (ime automobila je promenjeno u „Land Cruiser“ 1954. godine).

 

Izvoz Land Cruisera je u punoj meri započeo serijom 20, koja je predstavljena u novembru 1955. godine, četiri godine nakon predstavljanja prve generacije. Otada je Toyota dosledno razvijala varijante koje zadovoljavaju potrebe kupaca, ne ugrožavajući pouzdanost, dugotrajnost i vozne karakteristike na lošim putevima koji su predstavljali temelje razvojnih koncepata na kojima se Land Cruiser zasniva. Land Cruiser je zbog toga nastavio da uživa podršku kupaca širom sveta. Izvoz je u početku iznosio svega 100 vozila godišnje, ali je 1965. godine, deset godina nakon što je izvoz uzeo puni zamah, ta brojka premašila 10.000 primeraka godišnje. Danas se Land Cruiser prodaje u oko 170 zemalja i regiona u celom svetu, a godišnja svetska prodaja je oko 400.000 primeraka.

 

Land Cruiser je značajno doprineo povećanju poverenja u marku Toyota širom sveta i stvorio uporište za povećanje Toyotinog izvoza. Zahvaljujući izuzetnoj pouzdanosti i trajnosti, postoje regioni u kojima se i dan danas koristi Land Cruiser serije 40, nekih 50 godina nakon proizvodnje.

 

Istorija Land Cruisera simbolizuje Toyotin QDR – kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost. Istovremeno, to je izvor Toyotine proizvodnje automobila za svet i za ljude. Land Cruiser je pouzdani pratilac u radu i životu na raznovrsne načine; to je automobil koji prevozi ljude i robu i koji ispunjava ljudske snove o kretanju; to je automobil koji omogućava ljudima da idu kuda god žele, kada žele i da se zdravi i sigurni vrate svojim kućama.

 

U Africi se Land Cruiser koristi za dostavu humanitarne pomoći; u Burundiju za prevoz dece obolele od malarije u bolnicu; a u izbegličkim kampovima u Ugandi za prevoz pacijenata u klinike.

 

U Australiji, Land Cruiser se koristi za mobilnost u rudnicima cinka i bakra nekih 1.600 metara ispod površine; koristi se i za teranje stoke na velikim imanjima od 8.000 kvadratnih kilometara.

 

U Kostariki, u Centralnoj Americi, postoje područja na kojima se Land Cruiser koristi za berbu šargarepe na 3.500 metara nadmorske visine, na strminama na kojima i ljudi teško stoje – zato što je „jedino Land Cruiser u stanju da dođe do tih polja“.

 

ž

Zaista, postoje mnoga mesta širom sveta na kojima bi danas svakodnevni život bio gotovo nemoguć bez Land Cruisera.

 

Gledajući prema napred, u svrhu ispunjavanja zahteva – pa čak i iznad očekivanja kupaca, razvoj Land Cruisera odvijati će se na temelju ideje da će se koristiti u svim delovima sveta; zbog toga Toyota namerava da postavi još strože standarde i nastavi da proizvodi automobile s ciljem stvaranja zaista jedinstvenog vozila.

 

Od pokretanja prodaje Land Cruisera serije 20, 1955, Toyota je povećala broj zemalja u koje izvozi ovaj model, uz fokus na Centralnu i Južnu Ameriku, Srednji istok i jugoistočnu Aziju. Land Cruiser se prodaje u otprilike 170 zemalja i regiona, a 2018. godine prodato je oko 400.000 vozila. Iako se većina Land Cruisera proizvodi u Japanu, sklapanje rastavljenih vozila (CKD) odvija se i u Keniji i Portugaliji.

 

2 Pregled serija Land Cruisera (modeli koji su trenutno u proizvodnji označeni su zvezdicom*):

Verzije za teške uslove:Toyota Jeep BJ, Land Cruiser serija 20, serija 40i i serija 70*

Putnički modeli: Land Cruiser serija 55, serija 60, serija 80, serija 100, serija 200*

Verzije za „lakše“ uslove: Land Cruiser serija 70 Wagon, serija 70 Prado, serija 90 Prado, serija 120 Prado i serija 150 Prado*

 

netauto.rs

Check Also

20191010193749_562752

Volkswagen otkrio unutrašnjost novog Golfa

  Osma generacija Golfa debitovaće 24. oktobra, a Volkswagen ju je najavio zvaničnim skicama Na …

Powered by Master Media (TM)