Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Deca sa KiM u RS: Sastajalište u Andrićgradu

Deca sa KiM u RS: Sastajalište u Andrićgradu

23-andricgrad_620x0

OD 700 do 800 srpske dece sa Kosova i Metohije u junu sledeće godine družiće se sa vršnjacima iz Republike Srpske, u okviru projekta Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu. Predsednik ove nevladine organizacije Milorad Arlov kaže da je u okviru sedmog projekta “Spojimo srpsku decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” planirano da 14 do 16 autobusa sa decom u pratnji nastavnika dođu prvo u Andrićgrad, gde će za njih biti organizovan centralni doček, a zatim će biti upućeni u različite opštine u Republici Srpskoj.

Već početkom decembra Odbor će poslati dopise od 30 do 40 opština Srpske i očekuju da će do kraja januara biti poznato koliko će opština prihvatiti decu. Posle sastanka sa zamenikom direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Željkom Jovićem juče u Beogradu, Arlov je rekao da će Kancelarija obezbediti finansijsku pomoć, kao i bezbedno putovanje dece sa područja KiM i centralne Srbije u Republiku Srpsku.

– Kao i svake godine od Kancelarije smo tražili da podrže projekat, što su oni oberučke prihvatili, uz zahvalnost Odboru, i Republici Srpskoj, i svima koji pomažu ovaj projekat i na bilo koji drugi način srpski narod na Kosovu i Metohiji – rekao je Arlov.

Odbor je, inače, dobio saglasnost ministra prosvete Republike Srpske Daneta Maleševića, a očekuje da će i ove godine dobiti podršku Saveta ministara za ulazak ove dece bez putnih isprava.

– Verujemo da će nam izaći u susret, jer porodice nisu u mogućnosti da izvade deci pasoše Srbije iz ekonomskih, ali i mnogih drugih razloga. Smatramo da će projekat u junu 2018. godine biti najmasovniji i najveći do sada, a učestvovaće mnogi gradovi, opštine, osnovne škole i porodice iz Srpske – rekao je Arlov.

DVE HUMANITARNE AKCIJE

U REPUBLICI Srpskoj traju i dve humanitarne akcije u organizaciji Odbora – prikupljanje sredstava za lečenje dece sa severa Kosova i Metohije, kao i kupovina novogodišnjih paketića, za koje se sredstva prikupljaju posredstvom osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

novosti.rs

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

snijeg26

Obavještenje Komunalne policije o čišćenju snijega i leda ispred i oko svojih objekata

Obavještavamo Vas da se prema čl. 17. Odluke o komunalnom redu Opštine Višegrad uklanjanje snijega …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)