Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / Danas usjekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja

Danas usjekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja

062627

 

Pravoslavna crkva i vjernici danas molitveno obilježavaju praznik posvećen mučeničkom stradanju Svetog Јovana Krstitelja, poznatiji kao Usjekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja. Na današnji praznik, 1914. godine, rođen je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

Događaj koji je bio povod za uspostavljanje ovog praznika, opisan je u Јevanđelju Matejevom. Irod Antipa oženio se Irodijadom, ženom svoga brata Filipa. Zbog tog nemoralnog čina, Sveti Јovan ga je bez straha izobličavao pred svima. Irodijadina kći, Salomija, nakon što je prethodno igrom ugodila Irodu, a po nagovoru njene zle majke, zauzvrat je od Iroda tražila i dobila glavu Svetog Јovana Krstitelja.

Ovaj praznik obilježava se od davnina, a svjedočanstva postoje od petog vijeka. Ličnost Svetog Јovana Krstitelja od nemjerljivog je značaja za cjelokupnu hrišćansku istoriju.

Praznik Usjekovanja glave Svetog Јovana Krstitelja provodi se u strogom uzdržanju i postu. Narodna tradicija kaže da se ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podsjeća na prolivenu krv Јovana Krstitelja.

RTRS

Check Also

patrijarh pavle

Na današnji dan rođen je patrijarh srpski Pavle

    Na današnji dan 1914. godine rođen je Patrijarh srpski Pavle, 44. vrhovni poglavar …

Powered by Master Media (TM)