PRAVOSLAVLjE

Danas se slavi Sveti Nikola – dan vjere, pravde i milosrđa

107735

 

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Sveti Nikola je slava nepromjenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

 

[ads1]

 

 

Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenesene iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Јovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika.

Tri godine potom građani Barija su u čast Svetom Nikoli podigli velelepnu crkvu.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u cijelom hrišćanskom svijetu. Praznuje se kao dječji praznik u zemljama zapadne Evrope jer tada djeca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone.

Sveti Nikola pada u vrijeme božićnog posta, pa vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Širio vjeru, pravdu i milosrđe

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vrijeme rimskog cara Valerijana.

Јoš kao dijete Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želio je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, “proizveo” za sveštenika grada Mira.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gdje se i zamonašio. Poslije smrti roditelja, svu naslijeđenu imovinu razdijelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi vjeru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utjehu, mir i dobru volju.

 

[ads2]

 

 

Djeca ostavljaju cipele i očekuju dar

U narodu se vjeruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru djecu i dijeli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca.

U nekim krajevima održao se običaj darivanja djece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Prema tradiciji, danas nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

 

RTS