Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Danas počeo upis u srednje škole

Danas počeo upis u srednje škole

122124
Danas je počeo upis u prvi razred srednjih škola. Planom upisa mjesta će biti za 11.083 učenika. I ove godine, najviše mjesta je u gimnazijama, kao i školama koje obrazuju smjerove elektrotehnika, pravo, ekonomija i trgovina. Iz resornog ministarstva kažu da su deficitarna sva zanimanja trećeg stepena.
Banjalučka Škola učenika u privredi uvodi i nova zanimanja: elektroničar telekomunikacija, tehničar za obradu drveta i tehničar modelar obuće. Ovo posljednje, kao deficitarno, stipendiraće privrednici i Grad.

“U kožarskoj struci, modelar obuće imaće pristojnu stipendiju, svaki učenik koji ovaj smjer upiše imaće stipendiju od lokalne zajednice, odnosno opštine, Grada Banjaluka”, ističe direktor Škole učenika u privredi u Banjaluci Dragoljub Vuković.

Na području Prijedora zasad, najveća zainteresovanost je za medicinsku struku.

“Škole su dužne da do deset časova u četvrtak objave rezultate prvog kruga junskog upisa. Sljedeće nedjelje počinje borba za sve ostale”, rekla je predsjednica Aktiva direktora srednjih škola grada Prijedora Valentina Sovilj.

U Bijeljini ponovo uvode zanimanje frizera, koje je ukinuto 1996. godine.

“Pored stolara koje smo ranije realizovali i još nekih zanimanja koje smo realizovali i u okviru Tehničke škole, danas je realizovano zanimanje frizera u okviru Poljoprivredne medicinske škole”, kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini Duško Đurić.

U Srednjoškolskom centru Pale, najatraktivnije zanimanje i dalje je turistički tehničar.

“Međutim, zbog toga što nemaju tržište rada, ne traže takav profil, to zanimanje, zato smo se ove godine odlučili za jedno odjeljenje turističkih tehničara. Međutim, i dalje vlada interes za Gimnaziju”, naglašava direktor Srednjoškolskog centra Pale Nedeljko Gazivoda.

Planom upisa u srednje škole, predviđen je veći broj mjesta u školama od broja maturanata osnovnih škola. Razlog je jednostavan.

“Razlog je, za Podrinje, da nam dolazi dio đaka iz Srbije, a ovi u liniji razgraničenja ili entitetskoj liniji kažu da dio djece dolazi iz Federacije, i mi smo to sve odobrili”, izjavio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole za učenike koji imaju 60 i više bodova, biće otvoren do utorka, 12. juna. Za one ispod 60 bodova, predaja dokumenata je od 18. do 20. juna. Drugi upisni rok je početkom jula.

rtrs

Check Also

20190214164658_523014

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti: Malim borcima potrebna još veća podrška

  Djeca oboljela od malignih bolesti tokom liječenja prolaze kroz mnoge teške kako fizičke, tako …

Powered by Master Media (TM)