Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / Danas Mratindan; Šta kažu narodna vjerovanja?

Danas Mratindan; Šta kažu narodna vjerovanja?

067147
Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave praznik Svetog mučenika Stefana Dečanskog, u narodu poznatiji kao Mratindan. S obzirom da je u ranijim vremenima u ovo doba godine uglavnom padao snijeg, u narodu je postojala izreka “Sveti Mrata, snijeg do vrata“. Današnji praznik neke srpske porodice obilježavaju kao krsnu slavu.

Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je srpski kralj, sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Po naređenju neobaviještenog oca bio je oslijepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri oslijepljenju javio mu se Sveti Nikola u Hramu na Ovčem polju, i obećao da će mu vratiti vid.

 

 

– Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vrijeme ja ću ti ih vratiti – rekao mu je Sveti Nikola.

Zatočeništvo je proveo u Manastiru Svedržitelja. Svojom mudrošću i trpeljivošću izazivao je divljenje, kako monaha, tako i cijelog Carigrada.

Nakon pet godina, Sveti Nikola je čudotvorno vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio Hram Visoki Dečani, jednu od najljepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovjekovne arhitekture na tlu srpske države.

Progonjen za života, Stefan Dečanski nije izgubio vijenac mučeništva.

I tako Sveti kralj skonča mučenički. Blaženu dušu njegovu sveti anđeli Božji prihvatiše i Gospodu Hristu uznesoše. A mnogostradalno česno tijelo svetog mučenika bi dovezeno u zadužbinu Svetoga Kralja, Manastir Dečani, i svečano sahranjeno u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u grobnici koju je Sveti kralj za života sebi načinio. I tako on kao neko sunce, tijelom zađe pod zemlju.

Sveti Јustin Popović piše:

– Kako tada, tako kroz vijekove sve do sada, sveto tijelo Svetoga kralja i danas potpuno cijelo počiva u kivotu pred ikonostasom u čudesnom hramu manastira Dečana, i čini čudesa neizbrojna, iscjeljujući ne samo pravoslavne nego i inovjerce. Takva je milost, takvo čovjekoljublje, hristonosnog i hristoljubivog kralja Srpskog, svetog Stefana Dečanskog.

 

 

Dani od Đurđica do Mratindana se nazivaju mratinci, odnosno “vučji dani”, zato što je Sveti Mrata bio zaštitnik vukova.

Prema vjerovanju, Mrata saziva sve vukove i određuje im gdje će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda “vijeća s vukovima” i usmjeri ih čije ovce da podave.

Ako na današnji dan domaćin preuzme poslove u kući na sebe, ukućanima će krenuti nabolje. Međutim, ako domaćin ne želi da preuzme obavezu, godina će biti loša.

Takođe postoji i izreka “Sveti Mrata, snijeg do vrata”, kojom se označava početak hladnog i snježnog perioda godine.

RTRS

Check Also

93556073_233255327896778_2249501353346859008_n

Vaskršnja čestitka portala Visegradlive.com

    Portal Visegrad live čestita svim svojim čitaocima, saradnicima i svim vjernicima Vaskrsenje Hristovo, …

Powered by Master Media (TM)