Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / Danas Blagovijesti

Danas Blagovijesti

053468
Pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Blagovijesti Presvete Bogorodice, kao molitveno sjećanje na novozavjetni događaj kada je arhanđel Gavrilo javio Presvetoj Bogorodici radosnu vijest – da će začeti i roditi Spasitelja svijeta, Isusa Hrista.

Blagovijesti su praznik koji Pravoslavna crkva proslavlja 7. aprila. Spada u Bogorodičine praznike. To je dan kada je anđeo javio Mariji da će roditi Isusa.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji objavio da će u dubokoj starosti dobiti sina, Svetog Јovana Krstitelja, koji će biti Gospodnji Preteča, isti Gospodnji arhanđel, Gavrilo, javio se Prečistoj Djevi Mariji u Nazaretu, pozdravivši je riječima: “Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama!”.

 

Začuđenoj i uplašenoj Djevi arhanđel objašnjava neobičan pozdrav: “Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš, i rodićeš sina i nadjenućeš mu ime Isus. On će biti veliki, i nazvaće se Sin Višnjega, i daće mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog. I carevaće nad domom Јakovljevim dovijeka, i carstvu Njegovom neće biti kraja.

Na Marijino pitanje: “Kako će to biti kad ja ne znam za muža?”, arhanđel Gavrilo odgovara: “Duh Sveti sići će na tebe, i sila Višnjega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božiji”. Prečista Djeva pokorno odgovara: “Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj”.

Sveti Oci iz starih vremena ostavili su nam nekoliko predanja o ovom razgovoru kojim je počela istorija spasenja ljudskog roda i obnovljenja tvari. Između ostalog, oni kažu da se Božiji arhanđel Gavrilo pojavio pred Prečistom Djevom baš u trenutku kada je čitala poznato mjesto iz Knjige proroka Isaije: “Gle, djevojka će začeti i rodiće sina”.

Rijetki su slučajevi kada se na isti dan proslavljaju Blagovijesti i praznik Vaskrsenja Hristovog. Tada se zajednički praznik, Blagovijesti i Vaskrsa, naziva Kiriopasha.

Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, govoreći o prazniku Blagovijesti, kaže: “Sveta Djeva nije pisala ništa na hartiji što bi se moglo nazvati Јevanđeljem. Niti je ko drugi pribilježio njene riječi i objavio kao njeno Јevanđelje. Јedino što je sačuvano od njenih riječi i zapisano u Lukinom Јevanđelju, to je njena blagodarna pjesma Bogu: `Veliča duša moja Gospoda`.

 

Ova pjesma pjeva se u Pravoslavnoj Crkvi svaki dan na jutarnjem bogosluženju. Po svojoj ljepoti, ova pjesma Bogorodičina može se ravnati s najljepšim psalmima Davidovim. A po dubini i mudrosti, ona predstavlja jedno malo Јevanđelje. Nesumnjivo, da je Bogomati izgovorila još mnogo prekrasnih riječi i poruka tokom života svog. Ali, po Božjem Promislu to je ostalo skriveno od nas. No, braćo moja, Bogorodično Јevanđelje i nije u riječima njenim, nego u životu njenom. Njen cijeli život jeste Јevanđelje, jeste krupna Radosna Vijest rodu čovječijem. Јer, Јevanđelje uvijek i zauvijek označava Radosnu Vijest”.

RTRS

Check Also

93556073_233255327896778_2249501353346859008_n

Vaskršnja čestitka portala Visegradlive.com

    Portal Visegrad live čestita svim svojim čitaocima, saradnicima i svim vjernicima Vaskrsenje Hristovo, …

Powered by Master Media (TM)