Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Crtica iz Andrićevog života: Jedini čovek koji je poznavao i Principa i Hitlera

Crtica iz Andrićevog života: Jedini čovek koji je poznavao i Principa i Hitlera

ivo andric

Knjiga je melem i dragocenost u ovim teškim danima. U našim knjižarama od juče i novo delo. Značajno – kada se kultura seli u virtuelnu sferu i posebno, jer je reč o prvoj sveobuhvatnoj biografiji Ive Andrića. Autor knjige “U požaru svetova” je nemački pisac i novinar Mihael Martens.

“Ova knjiga predstavlja pokušaj približavanja jednom čoveku i njegovom dobu”, zapisano je na početku. U naslovu parafraza Andrićeve rečenice.

“Jer u političkom smislu je Andrić bio ‘u požaru svetova’, a to je citat iz jedne njegove kratke priče. Ali mislim da je to sažetak Andrićevog života”, rekao je autor knjige Mihael Martens.

Martens piše o životnim poglavljima našeg Nobelovca, od rođenja u Bosni, potom u vreme Sarajevskog atentata, diplomatske službe u Berlinu do Beograda.

Andrić je bio inspiracija mnogim autorima. Šta je u ovoj knjizi novo, šta intrigantno?

“Ovo je baš fokus na Andrićev život. Jer njegov život je retko uzbudljiv. To je u onoj jednoj frazi Dušana Glišovića dobro sažeto: Andrić je jedini čovek u istoriji koji je poznavao i Gavrila Principa i Adolfa Hitlera. I ne samo to, Andrića je život nosio i u blizinu Staljina i Pabla Pikasa, i te razne životne epizode su u ovoj knjizi jako efektno prikazane”, istakao je književnik Muharem Bazdulj.

 

Postoji li neka poruka za okolnosti u kojima se nalazimo?

“To je da nas često ovakve neke nesrećne okolnosti mogu navesti ili naterati da se suočimo sa sobom i onda iskustvo koje smo skupljali u srećnim vremenima sažmemo u neki artefakt ili nešto što već ostaje”, napomenuo je Muharem Bazdulj.

Iza Andrićevog “ratnog karantina” ostala su njegova najslavnija dela. I na njih se osvrće Martens pišući o životu našeg velikana i o Evropi njegove epohe.

IZVOR:RTS

Check Also

5DB2709F-A63C-4E53-BA79-1DFD67D92507

VIŠEGRADSKA BANJA: ZDRAVSTVENI DRAGULJ U BOROVOJ ŠUMI (VIDEO)

  Višegradska Banja nalazi se pet kilometara sjeverno od Višegrada i smještena je u gustoj …

Powered by Master Media (TM)