Breaking News
Home / Region / Crna Gora: Ostavke, ili dižu bunu

Crna Gora: Ostavke, ili dižu bunu

cg-01_620x0

 

MOGU li se, državni vrh Crne Gore, rukovodioci tužilaštva, članovi Saveta i oni koji upravljaju Javnim servisom odbraniti od sve većeg pritiska opozicije i organizatora građanskih protesta “97000 Odupri se” i sačuvati funkcije, uprkos zahtevima za ostavkama? Rok je, kao što je poznato, 16. mart, a kako je najavljeno ako ne bude ostavki protestanti se neće razilaziti sa podgoričkog trga već će na njemu ostati dok se traženo ne ostvari.

Politički zemljotres u Crnoj Gori podigla je afera “Koverta” i snimak koji je na “Instagramu” pustio odbegli biznismen Duško Knežević, na kome se vidi kako on u vreme izborne kampanje 2016. lično uručuje kovertu sa 100.000 dolara gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću. I kasnije objavljene fotografije sa predsednikom države i drugim njegovim saradnicima samo su podigle ionako visoku političku temperaturu. Juče je Knežević poručio iz Londona da će ove sedmice pred britanskim sudovima pokrenuti slučaj protiv Mila Đukanovića, zbog kako navodi “kriminalnih radnji”.

 

– Pokušaću da se uključim 16. marta, pred proteste, kako bih građanima saopštio nove detalje i pojedinosti o kriminalu u vrhu vlasti – poručio je Knežević sa “Instagrama”, dodajući da će biti još objava, uz naglasak da protiv njega ne postoji crvena Interpolova poternica. – Sve što radim sada, radim iz najdubljeg uverenja da će vlast u Crnoj Gori brzo pasti, videli ste i po izrazu “gospodara” kako mu je sada. Potrebni su nam tehnička vlada, novi izbori, zakon i druge reforme, kako Crna Gora ne bi bila vlasništvo jede familije. Crna Gora zaslužuje bolju budućnost.

Iz Demokratske partije socijalista poručuju da do sada niko nije valjano osporio legalnost i legitimitet mandata predsednika države Mila Đukanović i ne postoji nijedan opravdan razlog za ultimativno traženje njegove ostavke.

– Očigledno je da postoji zasićenje dela građana ovakvim sistemom, da traže njegovu reformu, bolju političku ponudu, više socijalne pravde, više neposredne demokratije i da te zahteve naročito ističu mladi – kaže Dragutin Papović, poslanik DPS. – Protesti ukazuju na to da su neophodne reforme političkog sistema, a to je, da se podsetimo i stav vlasti. Skupštinska većina je podstakla formiranje Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, i pokazala da se svi problemi političkog sistema moraju rešavati u okviru institucija koje su za to nadležne.

On dodaje da organizatori protesta i hoće da probleme reše mimo institucija, i postavljaju uslove da pre početka dijaloga najviši predstavnici državne vlasti i tužilaštva podnesu ostavke.

 

– Predsednik države Đukanović je, uz veliko učešće birača, ubedljivo izabran u prvom krugu izbora na kojima je učestvovalo nekoliko opozicionih kandidata. Od izbora do danas predsednik nije povukao nijedan državnički potez koji bi ga učinio nedostojnim u bavljanju ove funkcije – smatra Papović.

“TRGOVCI GLASOVIMA”

TROJE aktivista DPS u Pljevljima koji su pravosnažno osuđeni nakon afere “Snimak”, biće birani u odbore opštinskih javnih preduzeća. Takav predlog je procesuiran iz Opštine. Zbog toga je usledila reakcija Ivana Vujovića (SDP).

– Osuđeni trgovci glasovima, ne da su sankcionisani od svoje partije već su dobili nagrade. U DPS sistemu vrednosti kršenje zakona, posebno ako je u funkciji izbornih prevara, preporuka je za napredovanje u karijeri – kazao je Vujović.

novosti.rs

Check Also

26-ZA-ZORANA-MILOVICA-NIKSIC--_620x0

Popu Milu mitski oreol

  Nikšićanin iz Golije Božo Đuranović (79), jedan od najvećih živih epskih pesnika. Najslavniju pesmu …

Powered by Master Media (TM)