Breaking News
Home / Svijet / Cijene nafte skočile za tri odsto

Cijene nafte skočile za tri odsto

20171106090858_450407

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice skočile više od tri odsto, na najviše nivoe u dvije godine, što se zahvaljuje jačanju potražnje i očekivanjima da će OPEC produžiti svoj dogovor o smanjenju proizvodnje i na cijelu iduću godinu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pro[le sedmice porasla 3,2 posto, na 62,07 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 3,2 odsto, na 55,64 dolara.

Od juna, kada su zaronile na najniže nivoe u ovoj godini, cijene nafte porasle su oko 38 odsto i dosegnule najviši nivo u dvije godine, javlja SEEbiz.

Podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon ožujka iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

Neki od najvećih svjetskih proizvođača Saudijska Arabija i Rusija poručile su da je na idućem sastanku OPEC-a 30. studenoga moguća odluka da se taj dogovor OPEC-a i nekih od proizvođača izvan tog kartela produži za devet mjeseci, do kraja 2018. godine.

“Čini se izvjesnim da će sporazum OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a biti reprogramiran, što podupire cijene”, kaže Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Podršku cijenama nafte pružaju i naznake da se neravnoteža između ponude i potražnje smanjuje, zahvaljujući tome što potražnja za ‘crnim zlatom’ jača zbog ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Prošle sedmice je  objavljeno da je kineski uvoz nafte dosegnuo oko devet miliona barela dnevno, pa je Kina smijenila SAD na vodećem mjestu liste najvećih svjetskih uvoznika ‘crnog zlata’.

“Globalno gospodarstvo djeluje vrlo dobro, a čini se i da rast potražnje u Kini ubrzavaŽ”, poručuju analitičari iz investicijske banke Jefferies.

Isto tako, zbog rasta potražnje, u SAD-u se smanjuju zalihe, ali se pojavljuju i naznake smanjenja proizvodnje.

U petak je, naime, firma  Baker Hughes objavila da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice smanjen za njih osam, najviše od jula prošle godine. Tako je ukupan broj tih postrojenja pao na 729, najnižu razinu od svibnja.

Trend smanjenja broja naftnih postrojenja u SAD-u traje još od ljeta jer su neke kompanije srezale investicije kada je cijena barela pala ispod 50 dolara. Ipak, tih je postrojenja i dalje znatno više nego u istom lanjskom razdoblju, kada ih je bilo aktivno samo 450.

“Tržište i dalje uspijeva pronaći podršku u očekivanjima da će se dogovor o smanjenju proizvodnje produžiti, ali i u jačanju potražnje”,  kaže Gene McGillian iz firme Tradition Energy.

Fena

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

20171103095729_450095

U SAD uhapšen Siniša Đurđić, osumnjičeni za ratne zločine u BiH

Tužilaštvo BiH je u saradnji s partnerskim institucijama SAD provelo aktivnosti na prikupljanju dokaza o …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)