Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rudo / CARSKI SONETI MLADOBOSANSKE KNjIŽEVNOSTI – Višegradske vijesti

CARSKI SONETI MLADOBOSANSKE KNjIŽEVNOSTI – Višegradske vijesti

PEDRAG-OSTOJIC
RUDO -U Rudom je, u okviru programa manifestacije „Vidakovićevi dani kulture“ održan naučni skup pod nazivom: „Miloš Vidaković – Carski soneti mladobosanske književnosti, kao odraz društvenih prilika pred Veliki rat“

Skup je organizovala Narodna biblioteka „Prosvjeta“ iz Rudog uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Učesnici skupa bili su eminentni stručnjaci iz oblasti književnosti i jezika, istorije i politikologije iz Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Beograda i Podgorice.

Prema riječima organizatora skupa, istoričara Predraga Ostojića, cilj ovog skupa je bio da se jedna generacija, čija su idejna i stvaralačka stremljenja artikulisana u „mladobosanskom pokretu“ ,prikaže u pravom svjetlu i svoj svojoj veličini.

„Kada pomenete Mladu Bosnu većinu ljudi misao vodi ka onom vidovdanskom pucnju, ličnostima atentatora ili austrougarskom prestolonasledničkom paru i pri tom se potpuno gubi iz vida jedna cijela generacija mladih stvaralaca, pokretača novog duha u stvaralačkoj moderni u vremenu koje ni rat koji je usledio nije mogao zaustaviti,“rekao je Ostojić.

Skup je pozdravnom porukom blagoslovio, Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, a pozdravima i željom za uspješan rad skupa priključili su se i episkop Mileševski Atanasije Rakita, Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević prof. dr Jovan Delić .

Na skupu je predstavljen i rad Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, a o pložaju srpskog naroda u Crnoj Gori i borbi za očuvanje srpskog jezika govorili su dr Momčilo Vuksanović, predsednik SNS Crne Gore i književnik Budimir Dubak.

Mina Đurić sa Katedre za književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, nije krila oduševljenje organizacijom skupa i učešćem mladih ljudi, koji su svojim pristupom i priloženim radovima dali veliki doprinos njegovom uspješnom radu.

Ona je posebno istakla mlade profesore jezika književnosti i doktorante Milana Vurdelju, Kristinu Radomirović, Jovanu Ostojić i Ivana Praštala.

Profesor sa katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Banja Luci Borivoje Milošević, predložio je da ovaj skup postane tradicionalan i da se radovi učesnika, kao i onih koji su u nemogućnosti da prisustvuju svoje radove priložili, nađu u jednom Zborniku , koji će organizator svakako objaviti.

Bio je to prvi skup ovakvog nivoa održan u Rudom.

V.V.-visegradskevijesti.com

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

KONCERT-KUD-PROSVJETA-RUDO

KONCERTOM FOLKLORA ZAVRŠENI „VIDAKOVIĆEVI DANI“

RUDO- Koncertom folklora večeras je u Rudom završena trodnevna manifestacija „Vidakovićevi dani kulture“ koju je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)