Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / BRENDIRALI SVOJ KROMPIR, DRENjINU, KAJMAK: U RS sve veći odaziv poljoprivrednih proizvođača za zaštitu domaćih proizvoda

BRENDIRALI SVOJ KROMPIR, DRENjINU, KAJMAK: U RS sve veći odaziv poljoprivrednih proizvođača za zaštitu domaćih proizvoda

2C5B35EC-AF1D-4AFD-92B4-8416F029A77E

KAKO bi proizvodi iz Srpske bili što prepoznatljiviji na tržištu, u toku je proces brendiranja domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Na terenu su već brendirani drenjina i proizvodi od drenjine, kao i borički krompir, romanijski skorup – kajmak. Odaziv poljoporivrednih proizvođača iz cele RS je odličan. U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da je cilj postizanje prepoznatljivosti domaćih proizvoda kao što su potkozarsko voće, jagode i paprika roga iz Berkovića, slatinski paradajz, rogatički krompir, nevesinjski krompir, semberski kupus, i da se osigura da ti proizvodi nađu svoj put do ciljanih potrošača.

 

– Primenom odgovarajuće marketinške strategije, povećava se vrednost domaćim poljoprivrednim proizvodima i postižu se veća profitabilnost i tržišna konkurentnost, a istovremeno se utiče na svest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda – ističe Aleksandar Macanović, portparol ministarstva poljoprivrede RS.

On kaže da će se kod brendiranja proizvoda na terenu maksimalno iskoristiti potencijal lokaliteta.

FB35927E-B78C-417B-A3BD-C4C1A1AD9DAC

– Za svaki izabrani proizvod, plan je da se u toku i nakon pokretanja brenda, radi istraživanje tržišta i navika potrošača, koje će usmeriti razvoj brenda na osmišljavanje naziva, vizuelnog identiteta i prezentacije, promocije i eventualnog proširenja brenda – poručuje Macanović i dodaje da je cilj brendiranja bolja pozicija proizvoda na tržištu.

Jelena Mićić iz Ministarstva poljoprivrede RS kaže da geografska oznaka porekla treba da štiti geografski naziv regiona gde se vrši prerada.

– Specifičnost ove zaštite je uslovljena uticajem geografske sredine, prirode, ljudskim faktorom, a prerada se odvija u označenom geografskom području. Savremeno tržište otvara realne uslove za širu proizvodnju, i izvornim, autohtonim prerađevinama daje mogućnost da postignu standardnu i stalnu vrednost. Tim proizvodima sa specifičnim svojstvima, proizvedenim u seoskim domaćinstvima, potrebno je organizovano otvaranje tržišta, naročito za one proizvode koji se donose sa udaljenih, nepristupačnih, planinskih područja, da dobiju mogućnost bolje realizacije na tržištu i realnu cenu – pojašnjava Mićićeva.

 

Ona kaže i da geografska zaštita porekla nije privilegija pojedinca, nego pripada svima koji žive na tom prostoru.

ZLATNE MEDALjE ZA SKORUP

PROIZVODNjA romanijskog skorupa – kajmaka je među prvim proizvodima iz RS brendirana. Članice udruženja “Romanijski skorup – kajmak” su na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu osvojile dve zlatne medalje za mladi dimljeni kajmak i dimljene zarice. Geografsko područje gde se proizvodi romanijski skorup – kajmak su opštine Sokolac, Han Pijesak i Rogatica.

 

novosti.rs

Check Also

vlada rs

Raspisan konkurs za subvencije kamatne stope na stambene kredite

Ministarstvo porodice, omladine i sporta raspisalo je konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na …

Powered by Master Media (TM)