Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Božić u Andrićgradu-Zlatnik iz česnice Milici Šušnjar, srebrenjak Maši Jokić

Božić u Andrićgradu-Zlatnik iz česnice Milici Šušnjar, srebrenjak Maši Jokić

 

 

U hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, je povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, organizovano tradicionalno lomljenje česnice.

Zlatnik je pronašla Milica Šušnjar, a srebreni novčić Maša Jokić. Milica Šušnjar kaže da je drugi put na ovom divnom okupljanju.

„I prošle godine sam bila ali nisam imala sreće, te se ni sada nisam nadala, ali eto u mom komadu česnice je bio zlatnik i to me istinski usrećilo“, kaže ona.

Srebrenjak je bio u dijelu česnice koji je pripao Maši Jokić. „Prvi put sam ovdje i veoma sam srećna zbog nagrade koju sam dobila“.

 


 

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je da se od osnivanja hrama u Andrićgradu vjernici tradicionalno okupljaju na Božić i lome česnicu.

„Posebno nas raduje što je u hramu bilo mnogo djece.

Uz zlatnik, koji je obezbjedila opština Višegrad, i srebrenjak koji je dar Zlatare „Кnežević“ hram je obezbjedio još tri nagrade, a riječ je o ikonama Svetog Save“, rekao je on.

 

 

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević iskazao je zadovoljstvo što je lomljenju česnice prisustvovao veliki broj najmlađih sugrađana, te čestitao mališanima na nagradama.

„Zahvaljujem se sveštenstvu Srpske pravoslavne crkvene opštine višegradske, kao i sponzorima ovog tradicionalnog prazničnog događaja“, rekao je Đurević.

Česnicu za ovaj svečani obred obezbjedila je Pekara „Pereca“ iz Višegrada.

 

 

O.Marković

Check Also

216713

Plutajući otpad u hiljadama tona stiže Drinom do Višegrada (VIDEO)

  Što prije mora biti riješen problem plutajućeg otpada na Drini koji rijekom Lim iz …

Powered by Master Media (TM)