Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Bojan Mikulić – autor skulptura u Starom Brodu na Drini

Bojan Mikulić – autor skulptura u Starom Brodu na Drini

DB39F220-38B2-471B-A163-A481C84ACE34

U Starom Brodu kod Višegrada u subotu 7. septembra obilježeno je 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije, koje su u Starom Brodu i Miloševićima pobile ustaše Jure Francetića. Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH kako bi ostvarili svoj cilj – granicu Nezavisne Države Hrvatske na Drini. Tokom ove ofanzive, mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Кladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji. U mjestu Stari Brod je tokom 2008. godine podignuto obilježje u znak sjećanja na ovaj zločin. U pločama od kamena su uklesana imena ubijenih. Nešto kasnije, u maju 2010. godine započeta je gradnja spomen kapele i zvonare. Spasoje Albijanić je finansirao izgradnju Spomen-muzeja starobrodskim žrtvama. Spomenik nosi simboliku stradanja djece i njihovih porodica – rekao je Albijanić u obraćanju, te objasnio da o velikom stradanju svjedoče skulputre koje su postavljene u rijeku Drinu, i u muzeju.

 

 

Autor skulptura je akademski slikar Bojan Mikulić, zaposlen u Narodnom pozorištu Republike Srpske. O svom radu na skulpturama za spomen kompleks u Starom Brodu, Bojan Milulić je rekao:

Investitori Daka Davidović i Spasoje Albijanić uputili su poziv za izradu skulptura za spomen kompleks u Starom Brodu. Na poziv sam se odazvao. Tada nisam znao o kakvom zločinu se radi. Nakon što sam dobio posao više sam se uputio u dešavanja iz 1942. godine. Nije bilo teško razviti empatiju. Uvijek razmišljam o karakteru lika koji vajam, svaka skulptura ima upečatljivu emociju na licu, strah, bol, nada, beznađe, bijes i smrt, tako da je pored velike količine, vajanje bilo veoma zahtjevno zbog grimasa i anatomije koja je na većini skulptura u stavovima grča, što se najbolje vidi na šakama koje nije ništa lakše uraditi od lica. Imao sam svega sedam mjeseci za izradu tridesetak skulptura, tako da sam radio oko četrnaest sati dnevno. U ateljeu Narodnog pozorišta Republike Srpske sam uradio sve ove skulpture, i posebno se zahvaljujem upravi Pozorišta na podršci. Naglasio bih da je veličanstven posao uradila livnica Janković iz Smederava sa svojim vrijednim radnicima koji isto tako nisu imali radno vrijeme u tom periodu. Ekipa gorske službe spasavanja iz Foče je u hladnoj Drini postavljala ove izuzetno teške skulpture. Zaista treba pomenuti sve te vrijedne ljude koje je više vodio entuzijazam nego bilo šta drugo.Ovakvi monumenti odavno nisu viđeni na ovim prostorima“, zaključio je Mikulić.

 

 

Bojan Mikulić je rođen u Novom Sadu 6.10.1980. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, a magistrirao vajarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo. Samostalne izložbe je imao u Srbiji, Bosni i Hercegovini i SAD. Skulpture koje je stvorio trajno su postavljene u Turskoj, SAD, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Zaposlen je u Narodnom pozorištu Republike Srpske, i živi u Banjoj Luci.

 

np.rs.ba

Check Also

278DF22A-22BC-4E58-8669-B2F9500B3F0F

Đurević posjetio osnovnu školu

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević posjetio je Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ povodom Dana škole i …

Powered by Master Media (TM)