Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora

Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora

20230119153939_754735

 

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Bobana Inđića na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.

Inđiću je Sud BiH izrekao prvostepenu presudom kojom ga je osudio na pomenuti kaznu kao komandira Interventne čete VRS za učešće u otmici i ubistvima 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada.

Inđiću je, kako piše BIRN, od 2015. suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno. Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra, Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Sud BiH potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, koji nije uhapšen zajedno sa ostalima dan prije izricanja prvostepene presude u oktobru 2022. godine.

Inđiću je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

 

nezavisne.com

 

 

Check Also

216713

Plutajući otpad u hiljadama tona stiže Drinom do Višegrada (VIDEO)

  Što prije mora biti riješen problem plutajućeg otpada na Drini koji rijekom Lim iz …

Powered by Master Media (TM)