Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Bez promjene cijene električne energije za domaćinstva

Bez promjene cijene električne energije za domaćinstva

Elektroprivreda Republike Srpske

 

Preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske saopštilo je da je okončana aktivnost potpisivanja novih ugovora o međusobnim odnosima Matičnog preduzeća i svih proizvodnih preduzeća u sistemu Elektroprivrede, čime je omogućeno da ne dolazi do promjena cijena električne energije za domaćinstva.

Time je Matično preduzeće obezbijedilo i sopstveni portfolio električne energije, istaknuto je u saopštenju.

 

 

 

Iz Elektroprivrede su naglasili da je aktivnost potpisivanja ovih novih ugovora okončana potpisivanjem ugovora o uređenju međusobnih odnosa o pitanju jedinstvenog nastupa na tržištu električne energije sa Rudnikom i Termoelektranom Gacko.

– Novim ugovorima proizvodnim preduzećima su obezbijeđeni znatno veći prihodi u odnosu na prethodne ugovore iz perioda 2019-2021 – istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da je sistem Elektroprivrede Srpske stabilan i svih pet proizvodnih preduzeća je pogonski spremno i rade u punom raspoloživom kapacitetu.

Iz Elektroprivrede su istakli da je, prateći situaciju, pokrenuta interventna nabavka dizel-goriva koje će služiti kao šestomjesečna zaliha za elektroenergetski sistem da proizvodnja uglja ni u jednom momentu ne bi bila dovedena u pitanje.

U saopštenju je navedeno da godišnje preduzeće potroši oko 40 miliona KM samo na dizel gorivo u dva rudarska kopa Gacko i Ugljevik.

– Zbog ukupnog rasta cijena električne energije usljed krize u Evropi koja traje godinu dana, i ukrajinske krize posljednjih dana, vrlo je važno održati stabilnost rada u termoelektranama i hidroelektranama znajući da je sve teže doći do sirovina neophodnih za održavanje pogonske spremnosti, ali i energenata svih vrsta – navedeno je u saopštenju.

RTRS

Check Also

Vrtić-djeca-1-pixelated-pixelated

“Nama plate nikako nisu povećane” I vaspitači u vrtićima traže povišicu

      Sindikat obrazovanja, nauke i kulture apeluje na sve lokalne zajednice da povećaju …

Powered by Master Media (TM)