Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / BAHAT I SUROV ODNOS ZATVORSKE UPRAVE Haškim osuđenicima iz Srbije na robiji najteže u Estoniji

BAHAT I SUROV ODNOS ZATVORSKE UPRAVE Haškim osuđenicima iz Srbije na robiji najteže u Estoniji

epa06357711 (FILE) - The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, The Netherlands, 24 September 2017, (reissued 29 November 2017). The United Nations war crimes tribunal in The Hague, Netherlands, 29 November 2017, suspended an appeal case of a Bosnian Croat suspect Slobodan Praljak after he apparently drank poison upon hearing his 20-year sentence was upheld.  EPA-EFE/STR

Srbija će na Savjetu bezbjednosti, 17. jula, ponovo pokrenuti inicijativu da državljani Srbije osuđeni u Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama, robiju dosluže u domovini, potvrdila je ministarka pravde Nela Kuburović.

– Od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Jugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je riječ o sistemu za idržavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahtjeve da osobe srpskog porijekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovdje, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primijeniti i na haške osuđenike – kaže Kuburovićeva za Novosti.

Prema riječima ministarke, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primjedaba srpskih zatvorenika iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Novosti pišu da Estonci prave ozbiljne probleme kad god srpski predstavnici razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Hagu sa konkretnim zamerkama.

Predrag Milovančević, advokat Milana Martića kaže da je svaka država obavezna da vodi računa o ljudskim pravima svojih državljana, pa i kada su u zatvoru i dodaje da su Martić i Dragomir Milošević godinama u tom zatvoru i nisu napravili nijedan incident.

 

 

 

Novosti podsjećaju da su ranije pisali o odnosu zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima u Tartuu, koji je vrlo bahat i surov. Imaju izuzetno lošu zdravstvenu zaštitu. Kod ljekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge. Pošto ne znaju estonski jezik, ne mogu da kažu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju.

Za svaki nesporazum šalju ih za kaznu u samicu. Tortura ide do te mjere da Estoncima, koji ne vole Ruse, smeta čak i to što srpski jezik, kojim trojica zatvorenika pričaju, liči na ruski, pa se i zbog toga prema njima neprijateljski odnose.

Autor: Tanjug

Check Also

Dom-Zdravlja-Višegrad (1)

OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad

      OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad   Da će Dr Milivoje Knežević …

Powered by Master Media (TM)