Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Azijska mušica napala voćnjake pod Kozarom

Azijska mušica napala voćnjake pod Kozarom

112276
Invanzivna štetočina, porijeklom iz Azije, poznatija pod nazivom „azijska voćna mušica“ napada voćnjake pod Kozarom, utvrđeno je stručnim monitoringom. Riječ je o relativno nepoznatoj štetočini, koja većinom napada zasade voća sa tankom pokožicom, poput maline i kupine. Voćari su zabrinuti, jer može da dovede do potpunog uništenja zasada, a borba protiv ove štetočine, izuzetno je teška.
Nova štetočina, „azijska voćna mušica“ masovno napada potkozarske zasade maline, kupine, jagode, šljive, trešnje, grožđa i borovnica. Primijećena je u gotovo svim krajevima Srpske, ali najviše u voćnjacima u Prijedoru, Oštroj Luci i Novom Gradu. Primijećena je i drugim dijelovima Evrope, gdje je većinom u potpunosti uništila voćne zasade.

Nakon polaganja jaja ove štetočine, razvijaju se larve koje se dalje ubušuju u tkivo ploda koji se kasnije osuši.

Ova štetočina izuzetno je sitna, smeđo-žute boje, crvenih očiju i providnih krila. Ima do 15 generacija godišnje i aktivna je na temperaturama iznad 10 stepeni. Za prijedorske voćare ovo je nepoznata štetočina.

Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedora, ističe da je najbitnije djelovati na vrijeme kako bi se voćke zaštitile i na taj način se umanjio potencijal te razvoj štetočine u idućoj godini, a moguće je i da se iskorijeni pravilnim djelovanjem, uz stručnu pomoć.

Protiv ove štetočine lijek je složena kombinacija agro-tehničkih i hemijskih mjera, uz oprez zbog zdravlja krajnjeg potrošača jer.

Djelimično, spas su zaštitne mreže i mehaničke klopke od sirćeta i vina. Ova štetočina širi se letom, vjetrom, ambalažom, sa zaraženih plodova, ali još nije utvrđeno da li se može prenijeti preko sadnog materijala.

rtrs

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

zSHktkqTURBXy85NGU4OTNjNWU0YTliY2U3ZjlkZGZkOTZiZDQ5ZTdjNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

RECEPT ĆE BITI OBAVEZAN I ZA BRUFEN Zdravstvena inspekcija češlja apoteke u Srpskoj

Rapten K, analgin 500 mg, brufen 400 mg, rapten duo i hloramfenikol samo su neki …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)