Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Andrićgrad: Odlikovanja zaslužnim za izgradnju Spomen -kompleksa Stari Brod

Andrićgrad: Odlikovanja zaslužnim za izgradnju Spomen -kompleksa Stari Brod

foto: fb/Radio Stanica Vgd
foto: fb/Radio Stanica Vgd
Uz odobrenje Sinoda Srpske pravoslavne crkve, u Višegradu su uručena odlikovanja pojedincima zaslužnim za izgradnju muzeja u Spomen-kompleksu Stari Brod, kao i očuvanju sjećanja na žrtve ustaškog genocida. Visoka crkvena odlikovanja uručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
 Ordenom despota Stefana Lazarevića, odlukom Sinoda, odlikovan je Miodrag Davidović, a ordenom Svetog Save drugog reda Spasoje Albijanić. Obojica su finansirala izgradnju Spomen muzeja.

– Odlučili smo da podignemo spomen muzej, da se to mjesto dostojno obilježi i da to mjesto bude mjesto hodočašća za buduće generacije koje će se napajati istorijom i upoznati sa stvarnošću šta se dogodilo stradalnom srpskom narodu u 20.vijeku – kaže Spasoje Albijanić, ktitor Spomen muzeja Stari Brod.

 

 

 

 

Ordenom Svetog kralja Milutina odlikovan je protojerej stavrofor Dragan Vukotić, dok je ordenom despota Stefana Lazarevića odlikovan arhitekta Novica Motika koji je uradio projekat Spomen muzeja u Starom Brodu.

– Ovo je najveći spomenik za vrijeme koje je prošlo i za vrijeme koje će doći. Za mene je najveća čast što sam mogao da budem dio svega, tako da je u tom pogledu za mene je ovo najveće djelo koje će se dogoditi ikada – naglašava arhitekta Novica Motika.

 

Ordenom Svetog Save prvog reda odlikovan je sveštenik Stevan Gagić iz Arizone koji je ktitor hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Sokolovićima kod Rudog. Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se proljeća 1942. godine, na obalama rijeke Drine. Ustaše, predvođene Јurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Na mjestu stradanja u septembru prošle godine otvoren je Spomen kompleks posvećen starobrodskim mučenicima.

rtrs.tv

Check Also

bad-boys-1920x600px

LOŠI MOMCI ZAUVEK – OD 16. DO 22. JANUARA

LOŠI MOMCI ZAUVEK OD 16. DO 22. JANUARA  01 sat 53 minuta Glumci: Alexander Ludwig, Charles Melton, Martin Lawrence, Vanessa …

Powered by Master Media (TM)