Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Andrićgrad i „Čarobni prsten“ za nezaboravna putovanja

Andrićgrad i „Čarobni prsten“ za nezaboravna putovanja

andricgrad-1024x683

 

Emir Kusturica, idejni tvorac Andrićgrada, odrekao se većinskog vlasništva pa je Vlada Republike Srpske postala većinski vlasnik grada posvećenog nobelovcu Ivi Andriću. Prenela ga je na upravljanje Olimpijskom centru „Jahorina“ uz zadatak da razvije turističku ponudu regiona.

I ono što je bilo i ono što je moglo biti, vode ka jednom, a to je sadašnjost. U njoj, valuta za uspeh je privrženost jedinstvenom blagu kakvo su priroda i ljudska promisao dali regiji od Jahorine, preko Višegrada, do Zlatibora i Mokre Gore.

 

„Nama je cilj da povežemo dve najlepše srpske planine, Zlatibor i Jahorinu, ono na čemu najviše radimo, već smo razgovarali sa vašim predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova da napravimo integrisani zajednički granični prelaz jer ovde su najveći problem gužve na granici“, kaže Nedeljko Elek, predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu.

Pre pet vekova Mehmed Paša Sokolović je spojio obale i sagradio veličanstveni most, da traje i lepotom svedoči o najvrednijim ljudskim delima. Sada, odavde, opet nad Drinom, kreće još jedan, ništa manje važan poduhvat koji će spojiti Republiku Srpsku i Srbiju.

Olimpijski centar „Jahorina“, već ima niz projekata, kojima je Andrićgrad čvorište, a koji će turistima boravak učiniti nezaboravnim. Gondolom bi se mogao obići čitav grad, izgradiće se nova marina, urediti Ulica srpskih vina, podići akvapark. Najvažniji projekat je „Čarobni prsten“.

„Tu smo zamislili Drinu kao jedno vezivno tkivo između Srbije i Republike Srpske. Cilj je da krenemo iz Andrićgrada jednim brodom, koji bi se spuštao do Bajine Bašte, odakle bi išla gondola do vrha, na Mitrovac na Tari, onda da se preko Tare spustimo ponovo do Mećavnika. Kod Mećavnika pruga već radi do Višegrada, do Andrićgrada“, objašnjava Dejan Ljevnjajić, direktor OC „Jahorina“.

 

 

Načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević ističe da je iz godine u godinu sve veći broj turista koji posećuju to mesto. „Za prethodnu 2022. neke su procene da je to negde oko 400.000 posjetilaca i vjerujem da svi zajedno možemo još bolje i mnogo više za Višegrad i za Andrićgrad“, istakao je Đurević.

U planu je i otvaranje obrazovnog centra, izdvojenog odeljenja Univerziteta Istočno Sarajevo, za studente struke neophodne turizmu na Jahorini, kao i na Zlatiboru, gde god su potrebni.

 

IZVOR:RTS

Check Also

Oluja

OLUJA OD 02. DO 08. FEBRUARA

  OLUJA OD 02. DO 08. FEBRUARA  02 hours 37 minutes Uloge:Davor Janjić, Ivan Vujić, Jovan Maksić, Marija Pikić, Milica …

Powered by Master Media (TM)