Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / ANDRIĆEV INSTITUT: Održana promocija knjige „Srpski jezik pod lupom nauke“

ANDRIĆEV INSTITUT: Održana promocija knjige „Srpski jezik pod lupom nauke“

scepanovic

Juče je na Sajmu knjiga u Andrićgradu održana promocija knjige „Srpski jezik pod lupom nauke“ jednog od najboljih srpskih lingvista i rukovodioca Odeljenja za srpski jezik pri Andrićevom institutu prof. dr Miloša Kovačevića.

O knjizi su govorili autor i prof. dr Mihailo Šćepanović.

Šćepanović je napomenuo da je ova knjiga objavljena od strane Zavoda za udžbenike iz Beograda 27. po redu koju je Kovačević napisao i da je čini jedanaest radova razvrstanih u dva poglavlja nazvana „Na putevima i stranputicama srpskog jezika“ i „S gramatičkim pitanjima srpskog jezika“. On je istakao da je ova keiga veoma značajna, jer razdvaja nauku od politike.

Na ove reči Mihaila Šćepanovića nadovezao se i autor koji je publici rekao da politika traži kompromis, a da lingvistika njega sebi ne sme da priušti.

Kovačević je još rekai da je srpski jezik tema svih radova, a da „lupa nauke“ podrazumeva primenu različitih kriterijuma, sve dotle dok suština razmatranog predmeta ne bude „uveličana“ do potpune i nedvosmislene jasnosti.

Profesor Kovačević je, nakon predstavljanjs slušaocima onoga što je u knjizi, pokušao da približi problematiku jezika i da ukaže na to da za jezik ne važe teorije kao u matematici i da se ništa ne može izračunati, jer je u pitanju sistem koji podleže bezbrojnim kombinacijama.

Studenti koji pohađaju letnju školu „Akademija Andrić“ sa velikom pažnjom su pratili izlaganje Miloša Kovačevića i svoje nedoumice pred njega izneli u vidu pitanja na koja je on rado odgovarao.

andricgrad.com

Check Also

41626318_314420585986726_5154071732859961344_n

U emisiji ” Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa ” o tuberkulozi razgovarali smo sa doktorom Goranom Lončarevićem

  Svake godine od tuberkuloze umire dva miliona ljudi, što čini tuberkulozu najsmrtonosnijom zaraznom bolešću …

Powered by Master Media (TM)