Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / AKREDITACIJU I DIPLOME IZ RS VIŠE NEĆE OSPORAVATI Šta donosi sporazum Srpske i Srbije u visokom obrazovanju

AKREDITACIJU I DIPLOME IZ RS VIŠE NEĆE OSPORAVATI Šta donosi sporazum Srpske i Srbije u visokom obrazovanju

studenti-02-foto-S-PASALIC

 

Nakon što im se u Srbiji prizna status akreditovanih visokoškolskih ustanova, niko u evropskom prostoru visokog obrazovanja više ne bi trebalo da dovodi u pitanje akreditaciju ili diplome dva javna univerziteta iz Srpske.

Oni bi na taj način trebalo da postignu međunarodnu vidljivost, te da dobiju jaku referencu pred bilo kim ko provjerava njihov status, ističu nadležni.

To je glavna prednost koju visokoškolskim ustanovama iz RS donosi nedavno potpisani Sporazum o zajedničkim aktivnostima u oblasti osiguranja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju između Srpske i Srbije. Taj sporazum se, podsjećamo, zasniva na specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije, a omogućava međusobno priznanje statusa akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa s obje strane Drine.

 

 

 

Direktorka Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS – HEA RS Biljana Vojvodić objašnjava za Srpskainfo da bi ova agencija uskoro trebalo da sa nadležnim tijelom iz Srbije potpiše i protokol kojim će biti definisane sve procedure za takvo priznavanje akreditacije. To je u ovom momentu posebno važno za dva javna univerziteta iz Srpske, koji su nedavno dobili rješenja o akreditaciji od HEA RS, ali im je blokiran upis u registar akreditovanih ustanova na nivou BiH.

– To bi trebalo da funkcioniše tako da nakon završenog postupka akreditacije ovdje pošaljemo dokumentaciju i izvještaj i sve ono što je potrebno za ocjenu tog postupka eksterne evaluacije, te da nadležni u Srbiji, uvažavajući standarde iz 2015. i relevantne procedure, razmotre tu dokumentaciju i na osnovu toga donesu formalnu odluku o priznavanju. Tom odlukom će se taj postupak akreditacije prepoznati kao postupak koji je validan i u Srbiji, a na osnovu toga će zapravo visokoškolska ustanova iz RS biti sa svojim uvjerenjem evidentirana u registru koji se vodi u agenciji Srbije, te međunarodno vidljiva – ističe Vojvodić, dodajući da se potpisivanje tog protokola očekuje naredne sedmice.

Po njenim riječima, univerziteti iz RS će onda navoditi podatak da imaju rješenje o akreditaciji koje je izdala HEA RS, ali i da imaju i uvjerenje o akreditaciji koje su dobili od agencije iz Srbije.

– A to je svakako nešto što svi koji učestvuju u postupcima priznavanja diploma uvažavaju i znači referencu za visokoškolsku ustanovu – kaže ona.

Univerzitet u Banjaluci već je pokrenuo inicijativu za priznavanje postupka eksterne evaluacije visokoškolske ustanove i studijskih programa u Srbiji.

– Zahvaljujući ovom sporazumu, akreditacija Univerziteta u Banjaluci će biti prepoznata i od odgovarajućih akreditacionih tijela Republike Srbije, što je još jedna potvrda kvaliteta nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada – ističu sa ovog univerziteta.

Međusobno priznavanje akreditacije univerziteta i studijskih programa radi se na osnovu zahtjeva ustanove, i nije obavezno.

 

 

Rješenje je članstvo u ENQA

– Ako imate akreditaciju od agencije koja je članica Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta – ENQA, onda to znači da su sve procedure i sve ono što vi radite ocijenjene od strane agencije koja je priznata u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Na taj način zapravo i sve ono što ta agencija akredituje ne bi trebalo niko da dovodi u pitanje. I naš krajnji cilj je da postanemo članica ENQA, te da tako više ništa što mi radimo ne bude upitno i da ne zavisi od toga da li neko hoće to da prikaže u nekom registru ili neće – ističe Biljana Vojvodić, dodajući da očekuje i da nadležno tijelo u Srbiji uskoro ponovo dobije status punopravne članice ENQA.

 

srpskainfo.com

Check Also

20190706112412-287851

Veće plate za 640 policajaca

  Zakon o dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, kojim je propisano povećanje …

Powered by Master Media (TM)