Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Ako ne povećaju plate, slede kazne

Ako ne povećaju plate, slede kazne

rs-ako (1)

Predstavnici Ministarstva finansija i Privredne komore Srpske o novom načinu obračuna zarada. Cvijanovićeva: Kontrole će se obavljati na više načina, pa i kod podnošenja poreske prijave.

PRIMENOM novog seta zakona o platama u Srpskoj, usvojenom prošlog meseca, svim radnicima povećane su plate za 30 KM, što je dovelo do potrebe sa novim aneksima ugovora. Deo tereta za primenu te mere snosiće entitetski budžet, a deo lokalne zajednice. Suština je da se poslodavci oslobode jednog dela poreza, i taj iznos preusmere u neto plate radnika, neke su od teza prezentovanih na skupu u organizaciji Privredne komore i Ministarstva finansija RS u Banjaluci, radi pojašnjenja novog obračuna plata, kako privrednicima tako i celokupnoj javnosti.

– Suština ideje je u tome da se porez na platu smanji tako da poslodavac ima prostora da plati manje tog poreza, a radniku razliku može da prebaci u neto platu. Ipak, nije izvesno da će svi poslodavci povećati plate. Ovo je podešeno tako da radnik košta poslodavca isto kao i pre povećanja ali može da dobije malo veću platu na račun u banci. Zamišljeno je da su i poslodavac i država na istom, a radniku je neto plata povećana. Poslodavci u realnom sektoru ne moraju da povećaju plate. Štaviše, ako ostave istu osnovicu, entitetski budžet će zagrabiti manje nego ranije – pojasnili su iz Udruženja ekonomista “Svot”.

U “Svotu” su dodali i to da je ista kalkulacija za bilo koju platu.

– Po formuli ostaje mogućnost da se poveća plata za 30 KM, a da i poslodavac i država ostanu na istom – napomenuli su u “Svotu”.

Za neozbiljne poslodavce, odnosno one koji se ogluše na ove izmene zakona slede sankcije, napomenula je predsednik Vlade RS Željka Cvijanović i podsetila da su propisane određene sankcije za poslodavce koji uvećanje plata, eventualno, ne bi izvršavali.

Cvijanovićeva je rekla da će se kontrola vršiti na više načina, pa i prilikom podnošenja poreske prijave.

– Te će stvari biti vrlo jasne i vidljive, a svi naši radnici, ukoliko uoče bilo kakav nedostatak ili budu izuzeti iz ovog, imaju sagovornika u Vladi i institucijama poput Inspektorata da se preduzmu konkretne aktivnosti – navela je premijerka Srpske.

Cvijanovićeva je ocenila da je Vlada sa poslodavcima postigla dobar sporazum, te da su oni zainteresovani da plate rastu.

– Ovo je nešto što njima omogućava da obezbede povećanje plata, a da oni nisu na šteti. Dakle, sredstva koja bi uplaćivali u budžet ići će za plate radnika i Vlada će biti apsolutno netolerantna prema bilo kome ko izigra jedan ovakav dogovor – poručila je Cvijanovićeva.

rs-ako (2)

Željka Cvijanović, Foto: Srna

 

Održana je i prezentacija o izmenama zakonodavnog okvira u oblasti rada, poreza na dohodak, definicije i obračuna plate.

– Vlada RS opredeljena je da svim zaposlenim u Srpskoj u jednakom iznosu poveća plate, bez obzira na njihovu visinu, što će biti sprovedeno promenom načina ugovaranja plata – izjavila je pomoćnik ministra finansija RS Slobodanka Popović.

 

 

N. RADIĆ/Novosti.rs

Check Also

studenti-02-foto-S-PASALIC

AKREDITACIJU I DIPLOME IZ RS VIŠE NEĆE OSPORAVATI Šta donosi sporazum Srpske i Srbije u visokom obrazovanju

  Nakon što im se u Srbiji prizna status akreditovanih visokoškolskih ustanova, niko u evropskom …

Powered by Master Media (TM)