Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Aćimović: Institut će predložiti skraćivanje perioda izolacije (VIDEO)

Aćimović: Institut će predložiti skraćivanje perioda izolacije (VIDEO)

168390

 

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj je nepovoljna, s obzirom na eksplozivno širenje virusa korona, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo.

Dodaju da testova ima dovoljno, ali da je razlog čekanja na testiranje ograničenost kapaciteta laboratorije koja obrađuje uzorke.

Svi kapaciteti su angažovani na maksimumu, pa je samo u danima vikenda obrađeno 1.300 uzoraka.

Činjenica da je veliki broj ljudi u izolaciji i karantinu, i da trpe svi segmenti društva razlog su za nove preporuke koje će Institut uputiti resornom Ministarstvu i drugim nadležnim institucijama, a tiču se skraćivanja perioda izolacije.

 

– Mi se moramo prilagoditi situaciji kakva je sada, sa velikim brojem oboljelih i nemogućnošću da uopšte rade i da se održe svi sektori od zdravstvenog pa nadalje. Dakle, moramo naći kompromis između ta dva načina posmatranja situacije. Institut jeste naravno u tom smislu razmatrao i već pripremio neke preporuke za skraćivanje izolacije i karantina onoliko koliko smatramo da je moguće u ovom momentu, tako da očekujemo da u narednim danima on i bude odobren od nadležnih institucija. Kada bude onda ćemo i objaviti – istakla je za RTRS epidemiolog u Insitutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović.

RTRS

Check Also

foto: fb/Radio Stanica Vgd

Maturanti Srednjoškolskog centra “Ivo Andrić” iz Višegrada su, uz pjesmu i trubače, na ulicama Višegrada i Andrićgrada obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja

  Maturanti u Srpskoj kraj škole proslavili uz trubače Maturanti u Republici Srpskoj su uz …

Powered by Master Media (TM)