Aktuelnosti RSZdravlje

Aćimović: Institut će predložiti skraćivanje perioda izolacije (VIDEO)

168390

 

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj je nepovoljna, s obzirom na eksplozivno širenje virusa korona, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo.
[ads1]

Dodaju da testova ima dovoljno, ali da je razlog čekanja na testiranje ograničenost kapaciteta laboratorije koja obrađuje uzorke.

Svi kapaciteti su angažovani na maksimumu, pa je samo u danima vikenda obrađeno 1.300 uzoraka.

Činjenica da je veliki broj ljudi u izolaciji i karantinu, i da trpe svi segmenti društva razlog su za nove preporuke koje će Institut uputiti resornom Ministarstvu i drugim nadležnim institucijama, a tiču se skraćivanja perioda izolacije.

[ads2]

 

– Mi se moramo prilagoditi situaciji kakva je sada, sa velikim brojem oboljelih i nemogućnošću da uopšte rade i da se održe svi sektori od zdravstvenog pa nadalje. Dakle, moramo naći kompromis između ta dva načina posmatranja situacije. Institut jeste naravno u tom smislu razmatrao i već pripremio neke preporuke za skraćivanje izolacije i karantina onoliko koliko smatramo da je moguće u ovom momentu, tako da očekujemo da u narednim danima on i bude odobren od nadležnih institucija. Kada bude onda ćemo i objaviti – istakla je za RTRS epidemiolog u Insitutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović.

RTRS